helgataarer_570x321.gif
helgataarer_570x321.gif

Frp: – Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli

Helga Pedersen var en av mange Arbeiderparti-politikere som forlot stortingssalen for å tørke tårer etter at Per Sandberg (Frp) sendte sjokkbølger i stortingssalen. Se video av opptrinnet og alle reaksjonene på politisk.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

. Av GERHARD HELSKOG og KJETIL LØSET

- Hvis det er noen som har spilt offer etter 22. juli er det til de grader Arbeiderpartiet, sier Per Sandberg (Frp).

Uttalelsen kom under en replikkveksling mellom Sandberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Sandberg la til at Arbeiderpartiet også var et av de store ofrene, men mener partiet har lagt en strategi etter terrorangrepene ved å angripe Fremskrittspartiet.

.

- Jeg er dypt rystet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer kraftig på fremstillingen og mener Fremskrittspartiet forsøker å innta en offerrolle i det offentlige ordskiftet.

- Jeg må si fra denne talerstol at jeg reagerer på at representanten bruker ord som at Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli. Arbeiderpartiet var offer 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen,  ble angrepet forsvarsløst. Noe mer offer går det faktisk ikke an å bli, sa Støre fra Stortingets talerstol.

Se opptrinnet fra Stortingssalen. (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

572738

.

Forlot salen gråtende

Flere av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter forlot Stortingssalen gråtende etter uttalelsene til Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder Per Sandberg.

- Jeg er dypt rystet. De uttalelsene kom som et sjokk. Vi skal tåle tøffe og krevende uttalelser etter 22. juli.  Det må både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet tåle. Men å bli beskyldt for å spille offer, det oppleves som et overgrep mot våre representanter, sier Pedersen til TV2  Nyhetskanalen.

- Det føles krenkende. Fordi våre representanter har vært igjennom mange krevende diskusjoner etter 22. juli. Det å bli beskyldt for å spille offer det oppleves som et overgrep, sier Pedersen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

572743

.

Sandberg ber om unnskyldning

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg legger seg flat etter opptrinnet i stortingssalen.

- Jeg forstod med en gang at det var noen formuleringer som ble helt feil. Om uttalelsene kan forstås dit hen at jeg beskyldte Arbeiderpartiet for å spille offer etter 22. juli, så ber jeg ydmykt om unnskylding, for det var langt fra mine meninger, sier Sandberg.

SE VIDEO AV OPPTRINNET LENGER OPP I ARTIKKELEN

- Dersom dette tolkes som at jeg har beskyldt Arbeiderpartiet for å spille offer, så ber jeg ydmykt om unnskyldning, gjentok Sandberg flere ganger da han kom ut i Stortingets vandrehall.

- Nå ber han om unnskyldning. Har du en respons på det?

- Ja,det skulle bare mangle, sier Helga Pedersen (Ap).

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

572744

.

- Spiller ikke offer

Frp-leder Siv Jensen reiste debatten om hvem som som har definisjonsmakt på ytringsfrihet da hun stilte spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Uttalelsene til Sandberg kom i en replikkveksling etter svaret til Støre.

- Jeg er glad for at Per Sandberg beklaget den svært uheldige formuleringen, sier Frp-leder Siv Jensen etter at Sandberg hadde bedt Arbeiderpartiet om unnskyldning.

572754

.

Les også: Knut Arild Hareide skal lede Stortingets terrorkomite

- Ba ham si unnskyld

Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten mener utspillet i stortingssalen var helt uhørt. På direkten på TV 2 Nyhetskanalen rett etter opptrinnet oppfordret KrF-representanten Per Sandberg (Frp) om å be om unnskyldning.

- Det var en uforbeholden unnskyldning. Jeg tror det har gått opp for Per Sandberg hva han egentlig sa og ikke minst hvilken virkning det hadde på kollegene hans i Stortinget, sier Høybråten.

572750

.

- Definerer Ap ytringsfriheten?

Replikkvekslingen kom etter at Frp-leder Siv Jensen ba utenriksministeren svare på om han stilte seg bak uttalelser fra partisekretær Raymond Johansen (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen, som tirsdag gikk til angrep på Fremskrittspartiet.

- Er det slik at det er Arbeiderpartiet som har definisjonsmakten på ytringsfrihet og er utenriksministeren enig med sine partifeller, sa Frp-lederen i spørretimen.

Utenriksministeren svarte med å si at ingen har holdt Fremskrittspartiet ansvarlig for det fryktelige som skjedde 22. juli, men unnlot å svare på om han var enig med sine partifellers karakteristikker av Fremskrittspartiet.

- De får ta debatten med Siv Jensen selv, i hovedtrekk mener jeg de hadde veldig godt grunnlag for det jeg har sett rapportert.

.