lysbakken_halvorsen_holmaas_570x321.jpg
lysbakken_halvorsen_holmaas_570x321.jpg

Her er Stortingets minste parti

Ingen av de andre partiene på Stortinget har lavere oppslutning i folket enn Sosialistisk Venstreparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

En beregning politisk.no har laget viser at gjennomsnittet av målingene publisert i november gir SV 4,4 prosent, (- 0,1) sammenlignet med nivået for en måned siden.

.

Langt unna flertall

I helgen bestemte et kriserammet SV seg for å avholde ekstraordinært landsmøte på Lillestrøm 10. og 11. mars. Der skal partiet som i øyeblikket er nærmest sperregrensen velgere ny partileder, etter at Kristin Halvorsen tidligere i høst ledet SV til partiets dårligste valgresultat på 32 år.

Et stortingsvalg i dag ville blitt noen promille bedre for SV enn lokalvalget, men med 4,4 prosent er SV i øyeblikket det av partiene på Stortinget som ligger nærmest sperregrensen på fire prosent. Et valg i dag ville gitt SV 8 mandater, tre færre enn de fikk ved valget i 2009.

Les også:

SV velger ny leder andre helgen i mars

Audun Lysbakken vil ikke låse seg til regjeringssamarbeid

Et stortingsvalg i tråd med gjennomsittet av målingene for november ville gitt Arbeiderpartiet 32,6 prosent, det er end 0,8 prosent sammenlignet med gjennomsnittet i oktober. Det ville gitt 57 mandater (- 7), mens Senterpartiet får 5,3 prosent (+ 0,7) og 9 mandater (- 2).

Samlet ville de tre rødgrønne regjeringspartiene fått 75 mandater på Stortinget, og dermed mistet flertallet.

Les også: Siv Jensen lut lei av Eskil Pedersen

Større enn regjeringen

Høyre får 29,3 prosent på gjennomsnittet i november, 0,4 prosentpoeng lavere enn i oktober. Selv om Fremskrittspartiet har gått tilbake på enkelte av målingene i slutten av måneden, viser gjennomsnittet for november 15,3 prosent, en fremgang på 1,6 prosentpoeng sammenlignet med snittet i oktober.

Høyre ville dermed fått 50 mandater (+ 20) og Fremskrittspartiet 26 (- 15), til sammen 76, og dermed hatt et mandat mer på Stortinget enn de rødgrønne regjeringspartiene

Les også: Høyre og Frp er like store som regjeringspartiene

Kristelig Folkeparti får 5,1 (+ 0,2) og ni mandater (- 1), Venstre 5,0, som i oktober og 9 mandater (+ 7), Rødt 1,5 (- 0,1) og kaprer dermed med knapp margin et mandat, mens andre partier får 1,5 (- 0,3).

Sjekk alle meningsmålingene i partibarometeret