stangelandweb_570x321.jpg
stangelandweb_570x321.jpg

Magnus Stangeland frifunnet for pensjonsjuks

Den tidligere Senterparti-høvdingen er frifunnet for grovt uaktsomt bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Av CHRISTIAN STEFFENSEN , KLAUS HOLTHE og INGVIL TEIGE STIEGLER

Borgarting lagmannsrett har frifunnet  den tidligere stortingsrepresentanten Magnus Stangeland fra Senterpartiet for grovt uaktsomt bedrageri.

.

Lettet

Magnus Stangeland fikk beskjeden om at han var frifunnet like etter klokka 10 tirsdag formiddag.

– Jeg er veldig lettet, minst ti kilo lettere både kroppslig og sinnmessig. Dette har vært en tung bør å bære, sier Stangeland til TV2.

70 år gamle Stangeland ble i Oslo tingrett tidligere i år dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for grovt uaktsomt bedrageri. Ankesaken som startet i Borgarting lagmannsrett for to uker siden skulle ta stilling til om lovanvendelsen var korrekt fra tingrettens side.

– Jeg føler at jeg har sonet hele dommen bare ved å være tiltalt. Det har vært tre lange år, sier Stangeland, som satt på Hordalands-benken på Stortinget fra 1985 til 1997.

Les også: Stangeland: – Jeg vil ikke bli utsatt for justismord

Men tør ikke slippe jubelen løs

I dommen fra Borgarting lagmannsrett heter det blant annet:

«Samlet sett kan Stangelands opptreden ikke karakteriseres som kvalifisert klanderverdig eller foranledige sterke bebreidelser for mangel på aktsomhet. »

– Det er klart dette er viktig, du må nesten kjenne meg som person for å forstå hvor viktig dette er for meg, sier Stangeland.

Samtidig er han avventende til hva Økokrim vil gjøre i forhold til en eventuell anke.

- Jeg tør jo ikke slippe jubelen løs helt ordentlig, vi får se hva Økokrim gjør, sier Stangeland.

Men i dag skal 70-åringen feire hjemme på Austevoll, sammen med familie, venner og støttespillere.

– Det er ingen som kjenner meg som har trodd at jeg har gjort noe galt, og dette er en seierens dag, sier en lettet Stangeland.

Les også: Stangeland: – Vi er gjort til syndebukker

Ble dømt i tingretten

Sammen med tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas, var Stangeland den som sto igjen etter at det ble full oppvask om de såkalte gullpensjonene på Stortinget.

Stangeland ble dømt for urettmessig å ha mottatt over 500.000 kroner for mye ved siden av pensjonsutbetalingene. Pengene kom fra styreverv, fast lønn fra AS Bergen Yards og ordninger som fri bil.

Les også: Skuffet Stangeland trodde han skulle bli frifunnet

Både Riksrevisjonen og Økokrim hadde blant annet tidligere statsministre Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik i sitt søkelys, men det ble altså Talleraas og Stangeland som til slutt ble siktet, tiltalt og deretter dømt i Oslo tingrett.

Stangeland er sterkt kritisk til Økokrims behandling av hans sak.

– De burde aldri reist sak mot meg. De tok en sjanse, og tapte. De burde hatt bedre vurderingsevne, sier Stangeland.

Stortingsrepresentant Anders Talleraas har også anket dommen fra tingretten. Hans ankesak kommer opp for Borgarting lagmannsrett 10. januar.

.