stoltenberg_570x321.jpg
stoltenberg_570x321.jpg

Stoltenberg om Sandbergs utspill: – Politikere skal ikke dømme

Men statsminister Jens Stoltenberg skjønner at det er lett å glemme hvor grensene går.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

I går leverte psykiaterne sin rapport om terrorsiktede Anders Behring Breivik, der de konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig. Lederen i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), var raskt ute med å stille spørsmål ved de to psykiaternes konklusjon.

– Jeg hadde forventet det motsatte, og en klar konklusjon også, om at han var tilregnelig. En person som over flere år planlegger den typen ondskap og angrep på demokratiet og mennesker, han er tilregnelig, mener jeg. Og så registrerer jeg at noen har konkludert med det motsatte, og det forstår jeg ingenting av, sa Sandberg til TV 2.  Han ønsker en ny og bredere utredning av Breivik.

Politisk panel: Hvordan reagerer du på de sakkyndiges vurdering av terroristen?

– Kanskje ikke så veldig lett å være bevisst

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tror lederen for justiskomiteen har glemt hvor grensene mellom Stortinget og domstolene går.

– Jeg tenker at det kanskje ikke er så veldig lett å være bevisst ansvarsfordelingen i et demokrati. Det er en helt grunnleggende del av et demokrati at det ikke er politikere som håndhever og tolker lover, men at det er en uavhengig påtalemyndighet og domstol som gjør det. Og for eksempel bestemmelser som handler om tilregnelighet, at psykostiske mennesker på faglig grunnlag beregnes som ikke tilregnelig, det har et samlet stortinget sluttet seg til,  og det prinsippet har vært der siden Lagabøtes tid. Det er ikke noe som er funnet på i det siste, sier Stoltenberg.

.

– Synes du det var galt av Sandberg?

– Nei, jeg sier bare at det er lett å glemme eller undervurdere det. Politikken har sine grenser og her er vi ved politikkens grenser. Politikerne skal ikke over i domstolenes ansvar. Så kan man ha sine personlige meninger, men er man stortingsrepresentant eller statsminister og har ansvar for  lovgivende og utøvende myndighet, skal man vokte seg vel for å gå inn i en annen statsmakts ansvarsområde.

Les også: Breivik må dømmes til behandling hvis konklusjonen blir stående

– Dette handler ikke om mine følelser

Hvordan Stoltenberg selv reagerte da han fikk vite om de sakkyndiges rapport om terroristen, ville han ikke svare på.

– Dette handler ikke om mine følelser eller mine reaksjoner. Dette handler først og fremst om rettstaten, om at vi har et samfunn der det heldigvis ikke er politikere som bestemmer hvem som skal tiltales, fengsles og dømmes. Det er det en uavhengig påtalemyndighet og uavhengig domstol som gjør. Det er grunnleggende rettstatsprinsipper som jeg er opptatt av at vi skal forsvare, og som er noe av det vi har stått opp for etter 22. juli og som vi må stå opp for nå. Det er domstolene som skal dømme, ikke politikerne. Dét er en grunnleggende del av vårt demokrati, sier Stoltenberg.

Les også:

Sandberg får kritikk fra flere

Tirsdag kveld fikk Per Sandberg kritikk fra flere hold etter at han sa han ønsket en bredere utredning av terroristens tilregnelighet. Lengst i kritikken gikk Høyres Michael Tetzschner som i sin gjesteblogg på politisk.no skrev at Sandberg ikke vet det alle elever på videregående skole lærer, og hevdet han derfor er uegnet som justisminister for all fremtid.

Sandberg  avviser kritikken om at han ikke forstår sin egen rolle og bryter det grunnleggende maktfordelingsprinsippet mellom Stortinget som den lovgivende makt og domstolene som den dømmende.

– Jeg er akkurat like opptatt av maktfordelingsprinsippet som Tetzschner, og mener jeg ikke har gått lengre i kritikken enn andre som sier vi kanskje bør ha en bredere vurdering, sier Sandberg.

Les også: Sandberg avviser at han misforstår rollen sin

SE VIDEO: Stoltenberg mener politikerne må holde seg unna (reporter Robert Henriksen)

574671

.