Byraadet_i_Bergen_570x321.jpg
Byraadet_i_Bergen_570x321.jpg

Nå fjerner politikerne eiendomsskatten i Bergen

Det borgerlige byrådet i Bergen innfrir valgløftet om å fjerne eiendomsskatten på alle boliger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

- Vi har ønsket å fjerne eiendomsskatten lenge. Derfor er jeg glad for at vi i dag kan gi bergenserne en litt tidlig julegave, nemlig å fjerne eiendomsskatten for godt, sier finansbyråd Liv Røssland (Frp) til politisk.no.

.

- Et viktig valgløfte

Eiendomsskatten i Bergen har vært omstridt i flere år. Mens rike bydeler har vært unntatt for eiendomsskatt, har sentrumsnære rekkehusområder vært omfattet av skatten. Fylkesmannen i Hordaland har krevd at Bergen kommune skulle ha like skattesatser for helekommunen.

I en tilleggsinnstilling til Bergensbudsjettet for neste år, som ble presentert torsdag formiddag, skriver byrådet at de mener eiendomsskatten bare skal skrives ut for næringseiendommer. Dermed fjerner de eiendomsskatten for alle boliger, men utvider skattegrunnlaget ved at alle næringsbygg i Bergen nå får eiendomsskatt.

- Å fjerne eiendomsskatten var noe både Høyre og Frp gikk til valg på, og det var også noe av det vi ble enige om i byrådets politiske plattform. At vi nå kan kvittere ut dette løftet allerede etter en måned er selvsagt svært gledelig , sier byrådsleder Monica Mæland (H) til politisk.no.

Les også:  Frp og Høyre kutter ikke eiendomsskatt i Bergen

[polldaddy poll=5718300]

.

I følge byrådet i Bergen er det rundt 40.000 husstander i byen som betaler eiendomsskatt. Mange av eiendommene som betaler mest i eiendomsskatt er borettslag.

Bergen mot strømmen

Siden regjeringsskiftet i 2005 har norske kommuner økt sine inntekter fra eiendomsskatt med 64 prosent. Kommunene tok inn nær 2,8 milliarder kroner mer på eiendomsskatt i 2010 enn i 2005.

Politisk panel: Hva synes du om eiendomsskatt?

Tall fra den såkalte Kostra-undersøkelsen viser at mens inntektene fra eiendomsskatt økte med 7,1 prosent i fjor, økte inntektene fra boligeiere med 12 prosent.

- Det har aldri har vært dyrere å bo i Norge. Inngangsbilletten til boligmarkedet i Bergen er dyrere enn noensinne og leieprisene er økende. Byrådet mener prinsipielt at skatt på bolig er en uheldig og urettferdig metode for beskatning, sier finansbyråd i Bergen, Liv Røssland (Frp).

Under valgkampen tidligere i høst var eiendomsskatten en av de mest omtalte sakene. I Oslo inngikk Arbeiderpartiet og SV en omstridt avtale om at de ikke ville innføre eiendomsskatt dersom de vant valget.

Les også: Ap og SV garanterer at de ikke vil innføre eiendomsskatt i Oslo