faremo_tetz_570x321.jpg
faremo_tetz_570x321.jpg

Tetzschner etterlyser tiltak mot voldtektsbølge

Høyres Michael Tetzschner etterlyser mer politi i gatene i Oslo for å avverge overfallsvoldtekter. Han mener situasjonen er ute av kontroll. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en interpellasjonsdebatt i Stortinget torsdag sa Tetzschner at antallet overfallsvoldtekter har økt dramatisk og at det ikke er politiets skyld at de er underbemannet. I Oslo har det i år vært 48 overfallsvoldtekter og tendensen er økende. I Stockholm og København er tallet lavere og tendensen fallende. 

 

Ber om flere tiltak

Tetzschner utfordret justisminister Grete Faremo (Ap) til å bruke mer frivillig vakttjeneste, flere sivile for å frigjøre politi til gatepatruljer, seniorer som har relevant erfaring og private klinikker for å få raskere DNA-analyser. 

– Vi må også møte den utfordringen at 65 prosent av voldtektene blir utført av menn med fremmedkulturell bakgrunn, sa Oslo-politikeren. Han mener at det høye tallet på voldtekter, og særlig overfallsvoldtekter, viser at dagens tiltak ikke er tilstrekkelige. 

Les også: Siv Jensen om voldtektsbølgen: Regjeringen er såre fornøyd med alt den har gjort  

Vurderer å DNA-teste flere

Faremo viste i sitt svar til at det fra begynnelsen av november har vært dobbelt så mange patruljer ute i Oslos gater i helgene, at volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politikammer har fått ti nye stillinger og at en egen voldtektsgruppe ved Kripos får fire nye stillinger i 2012 og vil telle 16 personer. 

Justisdepartementet vurderer også å senke straffegrensen som åpner for å ta en DNA-prøve. I dag må en person ha gjort seg skyldig i en forbrytelse som gir minst 60 dagers straff, for at politiet skal kunne ta en DNA-test. 

– Vi intensiverer innsatsen i Oslo på en rekke områder, med både styrket politinærvær og mer forebyggende arbeid. Vi vurderer også å sette ned en interdepartemental arbeidsgruppe for å evaluere tiltakene, opplyste justisministeren. 

Les også: Justisminister Storberget vil ikke gi råd til Oslos jenter  

(©NTB)