petter_steen_jr_570x321.jpg
petter_steen_jr_570x321.jpg

Haugesund-politikere snur i bibliotek-saken

- Forskjellsbehandling skal vi ikke drive med i Haugesund, sier ordfører Petter Steen jr. (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Torsdag skrev politisk.no at kultur og idrettsstyret i Haugesund hadde vedtatt nye regler for utlån av bøker fra biblioteket som satt en grense på utlån av tre bøker til flyktninger og asylsøkere. Vedtaket skapte kraftige reaksjoner.

.

- Jeg blir ganske sjokkert over at noen lager et regelverk der de diskriminerer på grunnlag av etnisitet, sa lederen av Stortingets kulturkomite, Gunn Karin Gjul (Ap) til politisk.no fredag morgen.

Les også: Bibliotek-nekt skaper sjokkbølger på Stortinget

- Klokt med ny behandling

Nå har kultur- og idrettsstyret i Haugesund bestemt seg for å behandle saken på nytt.

- Denne saken kommer opp til ny behandling, da tror jeg den får et annet utfall, og det tror jeg vil være meget klokt, sier ordfører Petter Steen jr. til politisk.no.

Vedtaket ble fattet onsdag kveld, og ordføreren understreker at han ikke var kjent med saken før den ble omtalt av politisk.no og lokale medier i Rogaland torsdag.

- Vi er en by som ønsker å være internasjonal og inkluderende. Når vedtaket blir oppfattet på denne måten, så må man sette en fot i baken.  Jeg har ingen grunn til å tro at utvalget har hatt annet enn redelige motiver og kun sett helt på begrensninger i utlån som et praktisk og økonomisk tiltak, sier Steen jr.

Les også: Bibliotek innfører strengere utlånsregler for flyktninger

- Var ikke ment diskriminerende

Lederen av kultur- og idrettstyret i byen Rita Leinan (H) sier at de var opptatt av å lage et regelverk for å begrense de økonomiske tapene ved svinn fra biblioteket, og aldri hadde forskjellsbehandling på grunnlag av etnistitet i tankene.

- For min del så har jeg snudd i denne saken. Jeg kan tenke meg at vi tar et nytt møte i utvalget så snart den juridiske betenkningen fra kommunen er laget. Jeg har aldri hatt i tankene at dette kunne bli oppfattet som en diskriminerende regel, sier Leinan til politisk.no.

Her er rådmannens innstilling til kultur- og idrettsstyret i Haugesund:

«Brukere uten fast registrert adresse i Norge får restriksjoner på mengden materiale de kan låne med hjem. Erfaringen er at mange flyktninger og asylsøkere som blir vist ut, ofte er flittige bibliotekbrukere og at de ikke leverer tilbake utlånt materiale før utreise. Bibliotekloven skiller ikke mellom lånerett til fast og midlertidig bosatte (jfr. formuleringen “alle som bor i landet”). Det er heller ikke ønskelig å utelukke de aktuelle gruppene fra en etterspurt offentlig tjeneste, men folkebiblioteket ser seg nødt til å avgrense mulige tap.»

Les hele saksfremlegget fra rådmannen i Haugesund (ekstern lenke)