stoltenberg_pressekonferans_570x321.jpg
stoltenberg_pressekonferans_570x321.jpg

Norge tilbyr milliardlån for å forebygge finanskrisen

Norge tilbyr et lån til det internasjonale valutafondet på 55 milliarder kroner for å forebygge finanskrisen. Det sa statsministeren under sin halvårlige pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) holder sin halvårlige pressekonferanse i statsministerboligen onsdag formiddag.

Finanskrisen i Europa og utsiktene for 2012 var hovedbudskapet til statsminister Jens Stoltenberg da han kikket inn i krystallkulen og spådde hva som vil prege 2012.

- Vi er tjent med å hindre et nytt økonomisk tilbakeslag i internasjonal økonomi. Dette er ikke milde gaver, men et lån som gjør det internasjonale valutafondet bedre rustet til å håndtere den økonomiske krisen, sier Stoltenbergtil TV 2.

.

Kan ramme Norge hardt

Statsministeren forteller at Norge vil tilby det internasjonale valutafondet et milliardlån.

- Norge har i dag tilbudt Det internasjonale valutafondet (IMF) 55 milliarder kroner i lån for å bidra til å stabilisere europeisk og internasjonal økonomi, og dermed også bidra til å trygge norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Stoltenberg.

Mandag vedtok eurolandene å stille 150 milliarder euro i lånemidler til disposisjon for det internasjonale valutafndet. I tillegg har flere EU-land utenfor euroområdet sagt seg villige til  gi nye lån. Også land utenfor Europa vurderer å bidra.

- Å sikre tilgang på lån er et av de viktigste virkemidlene for det Europa står oppe i, sa Stoltenberg.

Han mener prognosene for den økonomiske utviklingen er svært usikker.

- Det kan gå bedre enn vi tror, men også verre enn vi tror. Det meste vi har fått av økonomiske data siden i sommer har gått i gått retning, sa Stoltenberg.

Les også:

Gir råd til krise-landene

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er tre ting som må gjøres i landene som er hardest rammet av finanskrisen.

- De må få ned utgiftene og øke inntektene. Noen land må også øke skattene. Det er synd at de først reduserte skattene til et uansvarlig lavt skattenivå. Når de nå øker skattene må de betale gjeld. Dessuten må landene i euro-området sørge for vekst i verdiskapningen.

Han viste til at prognosene i flere europeiske land tyder på økt arbeidsledighet og svært usikre tider.

- Markedet er ikke alltid like rasjonelt og like godt til å forutse hva som vil skje. Det er viktig hva som gjøres internasjonalt, men det avgjørende er hva som gjøres i nasjonalstatene. Det er de som har bragt oss inn i en økonomiske krise og de må bringe oss ut av krise, sa Stoltenberg.

Les flere saker om regjeringen

Minnet 22 juli

Stoltenberg startet oppsummeringen av det siste halvåret med 22. juli, og sendte sine tanker til alle som er berørt av terroren.

- De går nå inn i den første julen uten en av sine aller nærmeste, andre går inn i julen uten noen de er veldig glad i. Det viktigste vi gjør er å ikke glemme dem, sa Stoltenberg, da pressekonferansen startet.

Les alt om angrepet på Oslo og Utøya

Fikk terningkast seks

Da Kristiansen og Strand kastet terning på regjeringens innsats tidligere i desember fikk Jens Stoltenberg terningkast seks.

De to redaktøreren er enige om at statsministeren ruver i regjeringen.

– Men toppkarakteren får han først og fremst for sin håndtering av terrorhandlingene 22.juli og i dagene som fulgte. Da utviste han stort statsmannsskap, mente Kristiansen og Strand.

Les hele vurderingen: Kristiansen og Strands karakterer til regjeringen

Les også: Dette er Norges mest irriterende politikere