hareide_570x320.jpg
hareide_570x320.jpg

Politisk juleprat med Knut Arild Hareide: – Første jul med svigers

– Det som blir viktig for meg denne julen er å koble litt ut av det politiske og heller fokusere på det som er julens viktige og flotte budskap, sier KrF-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politisk.no har snakket med alle partilederne på Stortinget og bedt dem oppsummere året som har gått, og se fremover mot det kommende året. Hver dag i romjulen blir det publisert et nytt intervju.

I dag er det KrF-leder Knut Arild Hareide sin tur å delta i serien «Politisk juleprat».

LES OGSÅ: Liv Signe Navarsete: – Jeg er et julemenneske Skiturer, bøker og sildesalat – dette gjør Jens Stoltenberg i juleferien

Kan du oppsummere hvordan 2011 har vært for deg og for Kristelig Folkeparti?

– Det er klart at 22. juli har preget hele det politiske året, og det er en hendelse som sitter veldig i meg. Jeg var jo også relativt ny som partileder da vi opplevde denne tragedien. Ut fra et politisk synspunkt så er det 22. juli jeg tenker på når jeg ser tilbake på 2011. At terror kunne ramme Norge hadde vi nok tenkt kunne skje, men vi hadde ikke trodd det skulle skje.

– Jeg var ute og reiste da dette skjedde, og dro rett hjem da jeg fikk meldingen. Jeg kom akkurat til Domkirken søndag morgen. Det samholdet vi opplevde i dagene i etterkant, er noe jeg tenker preger både meg personlig og Norge. Da tenker jeg på rosetogene, og at vi markerte mot den ondskapen ved å vise godhet og samhold.

– 2011 for min del er mitt første år som partileder, og for KrF har det vært et år der vi har hatt en positiv trend. Vi har hatt en positiv trend på meningsmålingene, og vi fikk et valgresultat som var akseptabelt. Vi ser også at vi ligger an til å ligge i en nøkkelposisjon frem mot valget i 2013.

– Det har vært mange politiske saker som har vært viktige for oss gjennom dette året. Om jeg skal trekke frem noe spesielt vil jeg nevne verdighetsgarantien for eldre. En avtale vi fikk til med regjeringen, men som regjeringen ikke har fulgt opp. Det er en sak vi kommer til å jobbe videre med, for vi ønsker å gi eldre en verdig alderdom. Det vil si at når du er på aldershjemmet skal du kunne stå opp når du ønsker, du skal ha måltid, du skal ha en forsvarlig og riktig medisinsk behandling, du skal ha aktiviteter – aldershjemmet skal være et hjem, og ikke bare en institusjon.

LES OGSÅ: Her er Kristiansen og Strands terningkast for opposisjonen

.

Og denne saken vil være like viktig for KrF i 2012?

– Det er en sak vi kommer til å følge hver dag til regjeringen har fulgt den opp.

Hvilke andre saker blir viktig for KrF det kommende året?

– Klima blir en viktig sak. Det er ikke så mange som snakker om klima nå, men 16. Januar 2012 er det fire år siden vi inngikk et klimaforlik med regjeringen. Fortsatt har de ikke kommet med en klimamelding til Stortinget. Det er en viktig sak for oss, å ta vare på klimaet blir utrolig viktig. Her opplever jeg at vi har en regjering som er motsatt av alle fotballag – de er veldig god på bortebane, men veldig dårlig på hjemmebane.

– Når regjeringen ikke har levert tiltak på dette og vi opplever at utslippene øker og øker når vi egentlig skal redusere, så bidrar ikke det til å bygge opp troverdighet til regjeringens miljøpolitikk.

– I tillegg har vi spørsmålet som går på tidlig ultralyd. Der har jo ikke regjeringen bestemt seg enda, men helseministeren har sagt at hun ønsker en screening, det vil si at man gjennomfører en tidlig ultralydsundersøkelse i uke 12. Det har blitt gjort i Danmark. Og vi vet at konsekvensene av det som har skjedd i Danmark, er at det nesten ikke blir født barn med Downs syndrom. Dette er tre saker vi følger regjeringen tett på.

LES OGSÅ: Stortinget krever svar fra helseministeren om ultralyd og fødestuer

– Men jeg har lyst til å gi noe positivt til regjeringen også. Det er blant annet det som går på skjenking. Der har vi vært det partiet som har vært tydeligst på at vi vil ha skjenkestopp klokken to om natten. Det er fordi vi ønsker at politiet skal få bruke ressursene sine på de viktigste tingene, og ikke på å organisere taxikøen klokken kvart på fire natt til søndag. Vi vet at politiet ønsker dette, de sier volden vil gå ned. Forskere sier det samme. Vi har sagt dette i mange år, og signalene fra regjeringspartiene er nå så positive at jeg tror at det kan være at KrF får en betydelig politisk seier i den saken. Når vi nå har lagt bak oss en ganske heftig julebordsesong nå, så er det veldig mange som er enig i dette. Én tredjedel av de som bor i storbyene er redde for å gå ut på grunn av vold og betydelig alkoholutfordringer. Det er en sak som regjeringen i alle fall gir positive signaler på og hvor jeg forventer at de leverer.

Er 2012 året velgerne får presentert et reelt borgerlig regjeringsalternativ?

– Jeg vil ikke si noe om resultatet av hva det blir til. Men det jeg er helt sikker på er at 2012 er det året der man får avklart veldig tydelig de politiske alternativene fram mot valget i 2013. Jeg vil ikke gå inn og si om hva det innebærer, men jeg tror det kommer viktige avklaringer.

Og her vil KrF få en sentral rolle?

– Ja, vi har en prosess i partiet der vi jobber med dette og planlegger å si noe om samarbeidsspørsmål tidligere enn vi har gjort ved noen valg. Vi håper å si noe om dette allerede høsten 2012.

LES OGSÅ: KrF-topper godtar regjeringssamarbeid med Frp

Kan du komme med en nyttårshilsen til regjeringen?

– Jeg vil si til regjeringen at KrF har hatt en særlig omtanke med de for hva som har skjedd i 2011, og ikke minst belastningen de har hatt med angrepet på regjeringskvartalet og Utøya 22. Juli. Veldig mye av det regjeringen har gjort, både hvordan de har håndtert denne krisesituasjonen, og hvordan de har håndtert mange av de sakene i etterkant, synes jeg har blitt gjort på en god måte. Det har jeg lyst til å si til regjeringen og spesielt til statsminister Jens Stoltenberg. Så er det viktig at det jobbes videre, og jeg tror vel den saken som jeg venter mest på nå er en tydelig klimamelding, for det handler om vårt internasjonale ansvar. De som lider mest på grunn av klima er verdens fattige, og nettopp Norge må vise at vi greier å tenke utover vårt eget land.

.

Hva skal til for at du skal få en skikkelig julefeiring?

– Jeg skal til mine svigerforeldre for første gang, så jeg feirer julen på sørvestlandet i år. Det blir en litt annerledes jul. Jeg gleder meg veldig til det, og jeg skal være så ærlig å si at noe av det som blir viktig for meg denne julen er å koble litt ut av det politiske og heller fokusere på det som er julens viktige og flotte budskap.