solberg_570x320.jpg
solberg_570x320.jpg

Erna om Høyre-suksessen: – Vi snakker om saker som er viktig for folk

Erna Solberg sier Høyre har påvirket regjeringen til å endre politikk i flere saker. Ved inngangen til det nye året leder hun Norges største parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politisk.no har snakket med partilederne på Stortinget og bedt dem oppsummere året som har gått, og se fremover mot det kommende året. På året siste dag er det Høyre-leder Erna Solberg sin tur å delta i serien «Politisk nyttårsprat».

I den siste meningsmålingen TNS Gallup gjennomførte for politisk.no og TV 2 fikk Høyre en oppslutning på 31,6 prosent, og går dermed inn i det nye året som Norges største parti.

.

Kan du oppsummere hvordan 2011 har vært for deg og for Høyre? – Vi har jo hatt et fantastisk Høyre-år. Det er klart at 22. juli kommer til å dominere bildet av 2011 for oss alle, og det setter jo liksom en ramme rundt mye av det politiske arbeidet både i høst og sikkert til neste år. Men under dette så har jo Høyre opplevd et fantastisk år. Vi gjorde et bedre kommunevalg enn vi hadde trodd vi kom til å gjøre. Vi hadde noen gode meningsmålinger før 22. juli, men vi innrømmer vel nå at vi følte kanskje at faren var at de ikke kom til å holde.

– Ved valget fikk vi 28 prosent. På forhånd hadde vi grader av fornøydhet, men det resultatet var over fornøydhetstoppen vår. I tillegg har vi fått et fantastisk resultat i form av forhandlinger. Kommunevalg skal jo vinnes, så skal forhandlingene vinnes etterpå. Vi har ikke hatt så mange ordførere i moderne tid. Altså før Schei-utvalget og kommunesammenslåingen på 60-tallet var det jo 700 kommuner i Norge, så da kan det være vi hadde flere ordførere. Men etter den tiden har vi ikke hatt flere ordførere, og vi har aldri hatt så mange som har bodd i en Høyre-styrt kommune.  Selv ved valget i 1979, hvor vi fikk litt over én prosent bedre enn det vi fikk i år, ga det oss mindre uttelling i form av makt.

LES OGSÅ: Nå er Høyre større enn Arbeiderpartiet

– I tillegg føler vi at vi har nådd ut med en del av våre politiske saker. Og vi ser også at vårt politiske press, selv om regjeringen aldri vil innrømme det, har medført at vi har oppnådd de resultatene et stort opposisjonsparti kan oppnå med en flertallsregjering, nemlig å få regjeringen til å endre politikk på noen områder. Vi så det i forhold til den allergien de hadde mot private aktører i forhold til å bygge ut sykehjemsplasser. Vi holdt på i ett og et halvt år og fortalte at vi ikke når målene med å bygge ut sykehjemsplasser hvis kommunene ikke skal få jobbe med private aktører. For hvis de samarbeider med private, mister de statstilskuddet. Det endret statsministeren i februar måned. Det morsomste var da han til og med kommenterte det med at vi må bruke alle gode krefter, som jo har vært Høyres slagord i disse sakene kontinuerlig. Vi merker at vår argumentasjon har en påvirkning, selv om regjeringen aldri på noe tidspunkt vil gi noen andre æren for noe som helst. Men sånn er livet i politikken.

LES OGSÅ: Liv Signe Navarsete: – Jeg er et julemenneske Skiturer, bøker og sildesalat – dette gjør Stoltenberg i juleferien Kristin Halvorsen: – Fornøyd med regien rundt min egen avgang

Hva er det Høyre har gjort riktig? – Jeg husker da jeg holdt et innlegg om Høyres kreftplan på sentralstyremøtet, så fikk jeg høre at «det er jo ingen som er for kreft, er dette politikk?». Det er politikk å være opptatt av virkelige problemer for virkelige mennesker. Når du har folk som faller gjennom i et dårlig organisert behandlingssystem, når folk ikke får behandling, så er det faktisk et politisk ansvar, selv om det ikke er et partipolitisk ideologisk skille, og at den ene er for og den andre imot. Men man må faktisk bruke politikk til å snakke om virkelige ting, og ikke bare om systemer og modeller. Det synes jeg vi har fått til, og det tror jeg er grunnen til at vi gjør det bra – at folk opplever at vi snakker om ting som de er opptatt av i sin hverdag.

LES OGSÅ: Her er Kristiansen og Strands terningkast for regjeringen

Vil Høyre klare å fortsette fremgangen? – Det vil nok helt sikkert både gå litt opp og litt ned. Det vil være enkeltsaker hvor velgerne opplever at andre partier har bedre svar på enn oss. Men det som er det interessante er at vi siden valget i 2009 har klart å holde denne oppadgående kurven. Vi har i snitt ligget på rundt 25 prosent siden påsken 2010. Det viser at dette er mer varig. I fjor vår hadde vi ligget tre-kvart år på 25 prosent, og da var det mange som sa at det var ballonger og blaff. Det er veldig få i dag som snakker om ballonger og blaff om Høyres oppslutning. Vi har fått en stabilitet på et høyt nivå, og så har vi nådd en liten topp nå de siste månedene. Den siste toppen har jo også noe med andre partiers utfordringer, men jeg tror vi skal gjøre det samme som vi har gjort de siste årene – hardt arbeid, fornye politikken, snakke om ting som folk er opptatt av, snakke om ting som reelt sett betyr noe i hverdagen, at vi ser spørsmål som kanskje ikke alltid oppleves som like politiske, men som er politikernes ansvar at fungerer.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Jeg vil sette en tykk strek over 2011 Knut Arild Hareide: – Første jul med svigers Her er Kristiansen og Strands terningkast for opposisjonen

Hva vil prege norsk politikk i 2012? – Jeg tror økonomisk krise kommer til å bli viktig fremover. Kanskje ikke så mye akutt krise, for jeg tror vi kommer til å komme til enighet. Trenger vi å bruke mer penger, så kommer vi til å stille opp og kan diskutere med regjeringen hva som er de viktigste tiltakene å gjøre. Den kortsiktige krisehåndteringen tror jeg vi kommer til å mestre helt fint i Norge. Men den langsiktige biten, og der har vi en debatt hvor vi forsøker å få regjeringen engasjert, er det som skaper konkurransekraft. Det er hvordan du investerer i utdanning, i forskning, i yrkesutdanningen slik at vi har kompetente gode fagarbeidere, det er hvordan vi hele tiden har blikket vårt på hvordan vi skal sørge for at det konkurranseutsatte næringslivet i Norge har rammebetingelser og mulighet til å utvikle seg, som gjør at vi kan bære lønnsnivået og bære velferdssamfunnet vårt. Der føler vi regjeringen ofte snakker om at det eneste virkemiddelet de har er mengden penger brukt i økonomien, men det er også veldig viktig hva du bruker penger på, og hvordan du gjør det.

– Arbeiderpartiet blir fornærmet når vi påpeker at produktivitetsutviklingen fra 2005 har vært dårligere enn sammenlignbare land ­– vel, det er et statistisk faktum, det er ikke en påstand. Lavere produktivitet kan være helt greit hvis vi ikke bevilger høyere lønninger. Men vi bevilger høyere lønninger og mer velferd hvert eneste år. Over tid må disse tingene henge sammen. Da må vi spørre oss hva vi skal gjøre for å løfte produktiviteten. Det er ikke at folk skal løpe raskere, men det handler om god kompetanse, kunnskap i bånd, forskning og utvikling, alle de tingene som gjør at vi får bedre logistikk og bedre systemer til å henge sammen.

– Jeg føler av og til at om man påpeker en eneste mangel i vårt samfunn, da er du negativ. Og det er farlig for politikere om man blir så opptatt av å fortelle et politisk glansbilde. 90 prosent av det kan være helt riktig, men om man glemmer de ti prosentene som er faretegnet for fremtiden, da lager man ikke god nok langsiktig strategi. Den store kriseutfordringen kommer utenfra, men hvor godt vi håndterer den er avhengig av hvor godt vi har gjort hjemmeleksen hjemme.

LES OGSÅ: Dette er Norges mest irriterende politikere

Er 2012 året hvor velgerne får presentert et reelt borgerlig regjeringsalternativ? – Vi har jo et veldig sterkt ønske om at alle de fire partiene skal finne ut det med hverandre på en måte som gjør at det å stemme på et parti som definerer seg som ikke-sosialistiske/borgerlig på en måte også realiserer en borgerlig regjering. Det håper jeg at alle på vår side er enig i og ønsker å gjøre. Hvis man begynner der finnes det mange ulike konstellasjoner. Jeg tror ikke du får noen regjeringsplattform i 2012 fra borgerlige partier, for prosessene må gå. Men jeg mener vi har veldig gode oppspill politisk for øyeblikket på samarbeidsområder. Jo flere områder man er enig om en annen retning enn den regjeringen gjør, jo bedre er det for det borgerlige samarbeidet.

Har du en nyttårshilsen til regjeringen? – Den viktigste hilsenen blir at 2012 blir et utrolig viktig år, ikke minst for langsiktig konkurransekraft for Norge. Det er utrolig viktig at de både tar debatten og bidrar til at Norge blir mer konkurransedyktige i årene som kommer.