skei_grande_stjerne_570x321.jpg
skei_grande_stjerne_570x321.jpg

Trine Skei Grande vil ha Venstre i regjering i 2013

Det er sunt for et parti som søker makt med diskusjon om hvem de kan samarbeide med, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun sikter mot regjeringsmakt i 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

.

Politisk.no har snakket med partilederne på Stortinget og bedt dem oppsummere året som har gått, og se fremover mot det kommende året. På årets andre dag er det Venstre-leder Trine Skei Grande sin tur å delta i serien «Politisk nyttårsprat».

Kan du oppsummere hvordan 2011 har vært for deg og Venstre?

– 2011 har vært et spennende og svært innholdsrikt år med stor vekst og fremgang for liberale Venstre. For meg var det ekstra spennende i og med at valget i 2011 var mitt første valg som partileder. Vi endte på 6,3 prosent, som er det beste valget for Venstre siden 1971. Vi har også fremdeles stor tilstrømning av nye medlemmer og regner med å passere 10.000 betalende medlemmer i 2012.

Valgresultatet viste at Venstre løftet seg over 4-streken. Hvor sikker er du på at dere holder dere der i 2013?

– Jeg tror det er behov for et parti som ivaretar de liberale verdiene i politikken og som setter miljø, kunnskap, verdiskaping og moderne velferdsløsninger på den politiske dagsordenen.

– Det er opp til velgerne om Venstre fortsatt skal vokse til å bli et større liberalt parti, men jeg skal love at både jeg, Venstres folkevalgte og tillitsvalgte skal gjøre vårt ytterste for å forvalte det styrkede mandatet vi har fått av velgerne og omsette dette til praktisk liberal politikk. Liberale verdier er i vinden og som Norges eneste liberale parti vil vi jobbe for at liberale verdier og løsninger skal prege politikken.

LES OGSÅ:

Erna Solberg: - Vi snakker om saker som er viktige for folk

Kristin Halvorsen: – Fornøyd med regien rundt min egen avgang

Du fikk selv terningkast fem av Kristiansen og Strand. De mener du har gjort spådommene til skamme og skapt entusiasme i partiet. Hvordan vurderer du selv din egen innsats?

– Det var hyggelig, men det at Venstre har klart å løfte seg nå er det et stort lag med kandidater og tillitsvalgte som har gjort.

LES OGSÅ: Her er Kristiansen og Strands terningkast for opposisjonen

Hva har dere konkret tenkt å gjøre for å prege norsk politikk i 2012?

– Vi kommer til å fortsette å ta initiativ i Stortinget for å få en langt mer offensiv klimapolitikk, en bedre skolepolitikk hvor vi gjenreiser respekten for læreren og en politikk som tilrettelegger for flere selvstendig næringsdrivende og verdiskaping.

Debatten om strategi foran 2013-valget har startet i Venstre. Hva tenker du om den og har du konkludert for egen del på om partiet bør garantere for at et annet flertall vil gi en ny regjering?

– Jeg har som ambisjon å bringe Venstre inn i regjering i 2013 fordi landet trenger en helt annen trøkk i klimapolitikken. Vi trenger et samfunn hvor kunnskap, utdanning og forskning står i høysete og vi trenger en kursendring for mer verdiskaping og nyskaping. Dessuten må vi få til et felles løft mot fattigdom. På alle disse punktene svikter den rødgrønne regjeringen.

– Når det gjelder valg av regjeringspartnere står vårt landsmøtevedtak fra 2009 fast om at Venstre kan sitte i regjering med Høyre og andre sentrumspartier fordi det er disse partiene som står oss nærmest politisk og som vi har samarbeidet svært godt med i regjering før. Diskusjonen går i partiet og det er sunt for et parti i vekst som søker makt. Velgerne skal i god tid før 2013 få vite om dette vedtaket står. Det er opp til Venstres landsmøte å avgjøre og jeg kommer til å be landsmøtet konkludere etter at hele partiet har fått sagt sitt i dette spørsmålet.

LES OGSÅ: Venstre-topper vil garantere for borgerlig regjering

Har du en nyttårshilsen til regjeringen?

– Venstre forventer at regjeringen i løpet av januar oppfyller forårets nyttårsforsetter ved å levere klimameldingen selv om den nå allerede er ett år forsinket. Det haster med å skaffe landet en ny og mer ambisiøs klimapolitikk. Venstre skal fortsatt være en en løsningsorientert og konstruktiv partner i klimaforliket. Derfor leverte vi allerede før jul

– Venstres bidrag til en ny klimamelding. Nå er det på tide at miljøvernminister Solheim og statsminister Stoltenberg leverer.

– Jeg håper dessuten regjeringen gjør alvor av i alle fall noe av løftene om å avskaffe fattigdommen. Det er uverdig at barn skal vokse opp i fattigdom i Norge i 2012.

Hva skal til for at Trine Skei Grande får en fin julefeiring? Hvilke tradisjoner er viktigst?

– Tid med venner og familie i jula er viktig for meg. Det å finne julestemningen og den ro som julen har med seg er også svært viktig for meg.

LES OGSÅ:

Liv Signe Navarsete: – Jeg er et julemenneske Skiturer, bøker og sildesalat – dette gjør Stoltenberg i juleferien

Siv Jensen: – Jeg vil sette en tykk strek over 2011 Knut Arild Hareide: – Første jul med svigers

Skei_Grande_hjemme_570x321.jpg
Skei_Grande_hjemme_570x321.jpg