Slik følger Arbeiderpartiet hovedmotstanderen

Frykter at Høyre skal fremstille seg selv som et nytt og moderne arbeiderparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

589775

.

Av GERHARD HELSKOG og KJETIL LØSET

Arbeiderpartiet sender nå ut partiansatte for å følge hvert eneste skritt Høyre tar inn mot sentrum.

Hovedmotstanderen på plass

Da Høyres programkomié tirsdag presenterte sin plan for Norge frem mot 2030, var Arbeiderpartiet på plass. På bakerste benk under pressekonferansen i Høyres hus, satt politisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jo Heinum. Han var sendt ut for å overvåke hovedkonkurrentens pressekonferanse.

- Fordi vi selvfølgelig tar vår formidable motstander på alvor, sier Heinum.

- Men det overføres jo på nett?

- Ja, men jeg var også interessert i å få hentet et par sånne brosjyrer slik at vi har dem papir, sier Arbeiderparti-rådgiveren til TV 2.

.

Arbeiderpartiet frykter at Høyre skal fremstille seg selv som det nye arbeiderpartiet, slik Høyres søsterparti i Sverige har gjort. I nabolandet har høyrepartiet Moderaterna sammen med sine partnere i den borgerlige alliansen vunnet de to siste valgene til Riksdagen, blant annet fordi de kapret mange tidligere sosialdemokratiske velgere.

Også i Norge viser beregninger tv2.no har laget på grunnlag av meningsmålingene fra TNS Gallup at Arbeiderpartiet har mistet mange velgere til Høyre.

LES OGSÅ:  Se hvor Ap-velgerne forsvinner

Fortrolig strateginotat

I et internt og fortrolig strateginotat fra Arbeiderpartiet som TV 2 avslørte i forrige uke, pekes Høyre ut som den klare hovedmotstanderen foran valget i 2013.

«Partiet Høyre har per i dag få svake punkter og et stort velgerpotensiale. Det er nå en stor konkurranseflate mellom Arbeiderpartiet og Høyre om velgere», heter det i notatet. Arbeiderpartiets strateger mener budskapet frem mot 2013 bør være «trygg økonomisk styring, trygghet for arbeid og velferd samt fornyelse».

LES OGSÅ:  Hemmelig notat: Slik skal Ap slå Høyre i 2013

Nestleder i Høyre, Bent Høie, synes det er helt i orden at Arbeiderpartiet er nysgjerrige på hva Høyre gjør. Han synes det er helt greit at hovedmotstanderen sender ut politiske rådgivere for å overvåke hvert eneste skritt.

- Han er hjertelig velkommen. Det er bare et uttrykk for at Arbeiderpartiet ser på Høyre som en hovedkonkurrent. Selv om de to partiene peker på noen av de samme, så har vi totalt ulike politiske virkemidler for å løse dem. Høyre vil ta i bruk nye virkemidler, Arbeiderpartiet vil forsvare et system som er i ferd med å miste tillit, sier Høie til TV 2.

POLITISK PANEL: Er det for mye drittkasting i norsk politikk?

Hvem er mest ansvarlige?

Ifølge Høyre er det valgresultatet i 2013 som avgjør hvor stor innflytelse hvert parti får i en borgerlig koalisjon. Men allerede nå fastslår Høie at den såkalte handlingsregelen ligger fast, uavhengig av hva Frp måtte mene.

- Vi skal diskutere hva oljepengene skal brukes til, men vi diskuterer ikke hvor mye oljepenger vi kan bruke, sier Høie.

Det interne strateginotatet avslører at nettopp den økonomiske politikken er Arbeiderpartiets viktigste angrepspunkt mot de borgerlige partiene.

«Mange velgere – også borgerlige – er veldig tydelige på at de ikke ønsker Frp i regjering, og det er særlig den økonomiske politikken til partiet som bekymrer. Potensielle Høyre-velgere peker på samarbeidet med Frp som den viktigste årsak til at de eventuelt vil la være å stemme Høyre».

Men nå har Fremskrittspartiet skaffet seg det de hevder et et godkjent-stempel fra Statistisk Sentralbyrå på sitt alternative statsbudsjett. Noe som får lederen i Stortingets finanskomité, Torgeir Micaelsen (Ap) til å se rødt.

- Det er ikke rart at Frp får et tilsynelatende godkjent-stempel fra SSB når de unnlater å opplyse om at de bruker flere milliarder kroner utenfor statsbudsjettet, ser Micaelsen til tv2.no.

LES OGSÅ:  Ap-topp: - Frp forteller bare halve sannheten

- Kopierer ikke Arbeiderpartiet

Mens Høyres kortsiktige mål er å danne en bredest mulig borgerlig regjering etter stortingsvalget i 2013, tenker programkomiteen i partiet flere år frem i tid og retter blikket mot 2030.

- Politikken har i altfor stor grad vært preget av dagsaktuelle saker som er glemt dagen etter. Vi har behov for å løfte blikket og ha en idé om hvordan Norge skal se ut i 2030 og la det være grunnlaget for første del av vår regjeringstid, sier lederen i Høyres programkomité, Bent Høie.

- Prøver Høyre å gå inn mot sentrum og bli det nye Arbeiderpartiet?

- Nei, Høyre holder en stø kurs rett frem der historien har vist at Høyre er det partiet som har vært villige til å ta i bruk nye løsninger for å bevare det som er sentralt i det norske samfunnet, ser Høie.

LES OGSÅ: Frp-topp ber de andre partiene slutte med drittkasting

.

SE INTERVJU MED BENT HØIE OM HØYRES PROGRAM. (Reporter: Gerhard Helskog):

589749