smil_570x321.jpg
smil_570x321.jpg

Rødgrønn ungdom: – Fortsatt rødgrønn regjering starter med oss

De rødgrønne ungdomspartiene møtes for første gang til felles sentralstyremøte fredag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre ungdomslederne  mener deres felles møte vil ha stor betydning for valgresultatet i 2013. 

- En av grunnene til dette møtet er at vi må bygge opp igjen gnisten for det rødgrønne samarbeidet. Begeistringen som var der før valget i 2005 må bygges nedenfra og på nytt om vi skal vinne valget i 2013. At vi møtes nå er starten på veien mot en valgseier i 2013, sier AUF-leder Eskil Pedersen. 

 

Både Senterpartiet og SV har gjort historisk dårlige valg mens de har sittet i regjering. Siden de tre partiene fikk flertall sammen ved stortingsvalget i 2009, har det knapt vært en meningsmåling som har vist rødgrønt flertall. Ungdommen mener samarbeidet trenger nye ideer og at ideene må komme fra andre enn ledelsen i partiene. 

- Det må diskuteres rødgrønn politikk utenfor departementene. Partiene våre har sittet i regjering sammen i seks år og er enige om mye, men det er viktig med nye ideer. Et felles forum for ungdomspartiene er er en plattform for de nye ideene, sier leder i Sosialistisk Ungdom (SU), Olav Magnus Linge. 

LES OGSÅ: AUF-leder vil samle rødgrønn ungdom 

- Står sterkere sammen

De tre ungdomslederne til regjeringspartiene møtes ofte, men det er første gang de rødgrønne ungdomspartiene har sentralstyremøte sammen. 

- Vi står sterkere som tre ungdomspartier sammen enn å kjempe hver for oss mot moderpartiene om saker som er viktige for oss. Å fremme saker sammen overfor vår egen regjering blir viktig fremover, sier leder i Senterungdommen, Sandra Borch. 

- Vi skal bli enige om en del felles krav som vi kan fremme overfor moderpartiene, for de aller fleste av kravene som ungdomspartiene stilte til regjeringen i 2005 har blitt innfridd, sier Eskil Pedersen. 

På sentralstyremøtet fredag kommer to av partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV). Fra Arbeiderpartiet kommer Anniken Huitfeldt. 

- Det er et tydelig signal om at de ønsker å lytte til ungdommen, sier Borch. 

LES OGSÅ: Leder i Senterungdommen mener Aps arroganse skader det rødgrønne samarbeidet 

- Overraskende enige

- Vi er enige i overraskende mye. Jeg tror det er enda større enighet blant ungdomspartiene på rødgrønn side enn det er blant voksenpartiene, sier Eskil Pedersen og peker på at AUF, SU og Senterungdommen har lagt frem en felles klimamelding sammen med Unge Høyre, KrFU, Unge Venstre og Rød Ungdom. I tillegg blir boligpolitikk og motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv viktig for de tre ungdomslederne dette året. 

Men hva er dere uenige om? 

- Ingenting, kommer det kjapt fra Pedersen. 

- Bare om kulturinnslaget på møtet, skyter SU-lederen inn. 

- Nei, selvsagt er vi uenige om noe, for eksempel om pelsdyr. Det er greit og helt naturlig i en koalisjonsregjering, sier Pedersen. 

- Vi representerer tre ulike partier og det hadde vært merkelig om vi var enige i alt, sier Borch. 

- Men vi er enige om det viktigste. Det er i det rødgrønne samarbeidet vi får den samfunnsutviklingen som vi står for. Det handler om rettferdig fordeling, om å utvikle næringer og produksjon i Norge, og det handler om klima og miljø, sier Linge. 

- Og det er mer enn man kan si om Fremskrittspartiet og Venstre. De er jo grunnleggende uenige om hvilken retning samfunnet skal gå,  sier Pedersen og understreker at AUF ønsker en fortsatt rødgrønt samarbeid fremfor en ren Arbeiderpartiregjering. 

- Vi ønsker en fortsatt rødgrønn regjering. For AUF er dét et bedre alternativ enn en mindretallsregjering med bare Arbeiderpartiet, sier Pedersen. 

LES OGSÅ: Ønsker debatt: Mener SV må gå ut av regjeringen 

Møter i sentrum

At den ferske lederen i Senterungdommen, Sandra Borch, har vært i møter med den konservative tankesmien Civita og lederne i KrFU og Unge Venstre, blir avdramatisert av hennes rødgrønne kolleger: 

- Jeg møter og diskuterer politikk med KrFU med NHO. Jeg er veldig avslappet på hvem jeg møter, sier Eskil Pedersen. 

- Ja, vi møter mange rare folk. Vi møter andre partier og samarbeider med andre der det er naturlig, sier Olav Magnus Linge. 

Borch har også tatt til orde for at Senterpartiet må søke mer mot sentrum. Like før jul hadde hun et felles møte med lederne i KrFU og Unge Venstre. 

- Jeg vil ha en reell debatt i Senterpartiet om hva vi ønsker. Vi må finne ut hvem vi kan og bør samarbeide med fremover for å få mest mulig gjennomslag, sa Borch til tv2.no den gang. Nå mener hun at det er i det rødgrønne samarbeidet Senterpartiet og Senterungdommen har mest å hente. 

- Det er en grunn til at jeg sitter her sammen med AUF og SU i dag etter møte med de andre sentrumspartiene. Jeg er skuffet over Unge Venstre blant annet, som jeg mener har blitt en mild utgave av FpU. Jeg tror Senterungdommen har mest igjen for å samarbeide denne veien, sier Borch. 

LES OGSÅ: - Partiapparatet i SV er i ferd med å råtne