Knut_Arild_Hareide2_570x321.jpg
Knut_Arild_Hareide2_570x321.jpg

Knut Arild Hareide: - Enig med Siv Jensen

KrF-lederen mener Høyre har beveget seg nærmere Arbeiderpartiet.   

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en tale til KrFs lokalpolitikere i Bergen, slo Hareide fast at det politiske landskapet er i endring. 

 

Et viktig veivalg

Men hvilken kurs Hareide mener at KrF bør ta i det politiske landskapet, snakker KrF-lederen fortsatt lite om. Selv om diskusjonen om hvem partiet bør samarbeide med etter 2013 er i full gang, holder Hareide sitt løfte om å la partifellene diskutere, før han bestemmer seg. 

- Det er egentlig bare én grunn for KrF til å søke innflytelse i regjering, eller stille opp som støtteparti for en regjering. Vi skal utgjøre en forskjell. En klar og viktig politisk forskjell, sa Hareide. 

KrF-lederen understreket at partiet skal ha en åpen og fordomsfri debatt, som er basert på fakta, men selv om prosessen ender med et klart råd ba Hareide likevel om tillit og handlingsrom i forhold til den parlamentariske situasjonen som vil oppstå etter neste valg. 

[polldaddy poll=5882220] 

- Vi skal ha en endring i forhold til dagens regjering, men vi vil aldri vil kunne stå ansvarlig for en borgerlig politikk med et overveldende Høyre-stempel, en del konsesjoner til Frp og bittelitegrann gul KrF-glasur på toppen, sa Hareide. 

Han fleipet samtidig med NRK-programmet Skavlan der han for en uke siden ble bedt om å velge mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg. 

- I forvillelsen av de litt dårlige alternative så kom jeg til å lande på at det var bestå være med Jens på ei øde øy, uten at det har umiddelbar overføringsverdi til fastlandet. For selv om Norge også består av øde øyer, er det hele landet som skal styres, sa Hareide. 

LES OGSÅ: Regjeringen utsetter klimameldingen igjen 

I sin tale ramset han opp ti klare krav til alle som nå frir til KrF for samarbeid etter neste valg. 

Dette krever Hareide av Solberg og Stoltenberg

- en mer verdiorientert familie- og skolepolitikk 

- en mer verdig eldrepolitikk 

- et klarere nei til sorteringssamfunnet 

- en mer bærekraftig forvalterøkonomi 

- en mer positiv holdning til tros- og livssynssamfunn og frivillig sektor 

- en sterkere og dristigere innsats mot fattigdom hjemme og ute 

- en mer offensiv og framtidsrettet miljø- og klimapolitikk 

- en mer ansvarlig og restriktiv alkoholpolitikk 

- en mer human og ansvarlig flyktninge- og integreringspolitikk 

- en mer offensiv satsing på verdiskaping i hele landet 

LES OGSÅ:  Siv Jensen: Klimaforliket er tidenes mest urealistiske forlik

- Håper dette er siste gang

Hareide pekte i sin tale på at den store styrkeprøven for Kristelig Folkeparti blir stortingsvalget i 2013, som han mener er viktigere for partiet enn å finne en plass innenfor to politiske blokker. 

- Det gjør vi best ved å konkretisere de gode verdiene våre på en måte som viser at de er til beste for folk flest, her og nå og i kommende generasjoner, både hjemme og ute, sa Hareide. 

Samtidig slo Hareide klart fast at han håper å slippe flere foredrag av personer som står for det han mener er helt uakseptable holdninger på møter i regi av KrF. Hareide mener det som skjedde i Sarpsborg KrF er ødeleggende i en tid der fokuset er på å bygge partiet. 

- Det gjør vi ikke slik et av lokallagene våre dessverre nylig bidro til, ved å låne talerstolen sin til å fremme meningsløse og uakseptable holdninger og synspunkter som vi som parti skal og må ta kontant avstand fra. Jeg håper det er siste gangen vi skal oppleve noe slikt, sa KrF-lederen til applaus fra partifellene. 

LES OGSÅ: Mener KrF er i full splittelse etter 22. juli