lysbakken_holmaas2_570x321.jpg
lysbakken_holmaas2_570x321.jpg

Lysbakken innstilt som ny leder i SV

STORTINGET (tv2.no): - Helt ærlig med hånda på hjertet. Jeg har en fair sjanse til å vinne, sier utfordreren Heikki Holmås.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Av KJETIL LØSET PHILIP LOTHE og FREDRIK KIRKEVOLD

Innstillingen til valgkomiteen i SV, som ble presentert like før klokken 19 mandag, viser at seks av de åtte medlemmene ønsker Audun Lysbakken som ny SV-leder.

.

Splittet valgkomité

Valgkomiteens leder Tora Aasland har ikke klart å samle det kriserammede partiet. Dermed går det mot åpen lederstrid frem mot det ekstraordinære landsmøtet 10. mars.

- Et klart flertall går inn for Audun Lysbakken. Han er godt forankret politisk. Han er en god forhandler og en sympatisk mann. Det er litt av den fornyelsen partiet trenger, sier valgkomiteens leder Tora Aasland til tv2.no.

Til tross for at et klart flertall i valgkomiteen støtter ham, vil ikke Lysbakken ta seieren på forskudd.

- Jeg er glad for å få denne støtten fra valgkomiteen og opplever at jeg har mye støtte i partiet, men tar ingenting for gitt ennå. Det er opp til landsmøtet å bestemme hvem som blir ny SV-leder, sier Audun Lysbakken til TV 2.

LES OGSÅ:  Nå snakker SV åpent om alternativer til de rødgrønne

Mindretall vil ha Holmås

Et mindretall på to av valgkomitéens medlemmer ønsker Heikki Holmås som ny SV-leder. Dermed går det mot den første kampvoteringen om ledervervet i SVs historie under det ekstraordinære landsmøtet på Lillestrøm i mars.

- Jeg tror Heikki Holmås blir en god vitamininnsprøytning for SV, sa Andreas Behring i Oslo SV. Sammen med Kjersti Markusson i Nordland SV utgjør han mindretallet i valgkomitéen.

Etter at Kristin Halvorsen ledet SV til partiets dårligste valgresultat på 32 år, har velgerflukten bare fortsatt for SV. Gjennomsnittet av målingene i januar viser at partiet balanserer på sperregrensen, og står i fare for å bare få en representant på Stortinget.

LES OGSÅ:

SV-kilder spår regjeringskrise i juni

Nå rakner det for SV-Kristin

Nekter å gi opp

Selv om han bare har støtte fra to av de åtte i valgkomitéen, nekter stortingsrepresentant Heikki Holmås å gi opp.

- Jeg kommer til å stå på hver eneste dag frem mot landsmøtet for å samle støtte til mitt kandidatur, sier mindretallets kandidat Heikki Holmås til tv2.no rett etter at innstillingen ble presentert.

Til tross for at et klart flertall i valgkomitéen støtter Audun Lysbakken, vurderer Heikki Holmås selv sine sjanser som gode.

- Både Audun og jeg har en fair sjanse til  bli valgt. Det viktigste nå blir å skape engasjement rundt partiet, sier Holmås.

LES OGSÅ: Stortinget sier stopp - regjeringen får ikke hente flere statssekretærer på Stortinget

Uavklart om nestleder

Valgkomitéen i SV har ikke sluttført innstillingen om hvem de ønsker som ny nestleder i partiet.

- Vi har mange gode nestlederkandidater, men det er en del praktiske ting som må avklares før vi kan komme helt i mål, så det kommer vi tilbake til, sier Aasland til TV 2.

Dersom Lysbakken rykker opp fra leder til nestleder må partiet velge en kvinne, for å tilfredstille sine egne krav til at halve partiledelsen som består av leder, to nestledere og partisekretær skal være kvinner. Dersom Holmås blir valgt må partiet også lete etter en ny kvinnelig nestleder til erstatning for enten Audun Lysbakken eller Bård Vegar Solhjell.

- Vi snakker med tre-fire aktuelle kandidater.  Det har vært vanskelig å finne en kvinne. Det som gjenstår er å få avklart praktiske spørsmål, sier Aasland til tv2.no.

.

LES OGSÅ: Nå er Arbeiderpartiet størst igjen