sondagsaapent_570x321.jpg
sondagsaapent_570x321.jpg

LO raser mot søndagsåpne butikker

- Det er ingen som bryr seg om de tusenvis av menneskene som er ansatt i bransjen, som pålegges å jobbe på søndager, mener LO-forbundet Handel og Kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

13 år etter at den såkalte Brustad-bua dukket opp, som et politisk forlik for å stanse søndagsåpne butikker, viser en undersøkelse avisen Vårt Land har laget at det nå finnes 324 matbutikker som holder søndagsåpent.

.

- Hadde ledelsen i et helseforetak tatt seg slik til rette og utvidet arbeidstiden med bare en time, hadde vi fått ramaskrik. Hos oss gjør næringen akkurat som den vil, sier kommunikasjonsjef i Handel og Kontor, Ove Magnus Halkjær til avisen.

[polldaddy poll=5959856]

.

LO-forbundet mener lovverket har gått ut på dato og ber myndighetene rydde opp. han får støtte fra en av Norges største matvarekjeder.

- Dagens lovverk er urettferdig. Enten bør man ha en handlefri dag i uken ellers  bør man ha total frihandel, sier administerende direktør i Rema 1000, Tom Kristiansen.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Bør butikkene ha åpent på søndager?

Uttrykket Brustad-bua oppstod i 1997 da daværende forbrukerminister Sylvia Brustad (Ap) foreslo begrensninger i antall kvadratmeter på butikker og bensinstasjoner som skulle ha søndagsåpent. Allerede da Stortinget vedtok å opprette Brustadbua i 1998 var den omstridt, blant annet på grunn av de mange unntakene i loven, som at typiske turiststeder skulle være unntatt fra loven.

.

Se innslag fra 12. mai 1998. (Reporter: Kjetil Løset):

595698