audun_lysbakken6_570x321.jpg
audun_lysbakken6_570x321.jpg

Stoltenberg grep inn overfor Lysbakken

- Det er aldri bra at regler ikke er fulgt, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Statsministeren ser så alvorlig på Lysbakken-saken at den har vært drøftet av toppene i regjeringen.

.

Onsdag innrømmet barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV)  i et brev til Stortinget at han  trosset faglige råd fra departementet da han bevilget penger til et selvforsvarskurs, i regi av organisasjonen Jenteforsvaret. Organisasjonen har utspring i SVs eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom.

Interne dokumenter viser at det var Lysbakkens statssekretær Kiristi Bergstø (SV) som ledet partiets ungdomsparti frem til 2008 som presset å for at organisasjsonen skulle få pengesttte.

- Vi vet at det kan skje feil i departementer både med yngre og med eldre statsråder, så det tror jeg at jeg vil være forsiktig med å koble for tett. Det avgjørende er at at han beklager det som har skjedd og er opptatt av full åpenhet, sier Stoltenberg til TV 2.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg har fortsatt tillit til Audun Lysbakken

Etter at Stortinget har bedt om full gjennomgang av alle saker der Lysbakkens departement har utbetalt støtte i 2011, har departementet bedt om bistand fra direktoratet for økonomistyring til en slik gjennmgang.

- Når departementet ber om slik bistand viser det at fokuset på dette ikke har vært godt nok. Dersom dette er mønsteret i andre tilskuddsaker er det svært sannsynlig at det er gjort flere feil i departementets håndtering av slike saker, sier leder i Stortingets kontrollkomité Anders Anundsen (Frp) til tv2.no.

LES OGSÅ:  Frykter flere «bomber» fra Lysbakken

[polldaddy poll=5968462]

.

Stortinget har gitt Lysbakken frist til neste uke med gjennomgangen, en tidsfrist departementet neppe klarer  overholde. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) frykter ikke resultatet av gjennomgangen og har fortsatt tillit til Lysbakken som statsråd.

- Vi har ikke noe mer versikt over denne saken enn det som er offentlig, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er svært alvorlig at statsråd Lysbakken har trosset de faglige rådene fra Barne- og likestillingsdepartementet.

- Det er bra at Lysbakken omsider legger alle kortene på bordet, men det er nå opp til statsminister Stoltenberg å avgjøre om Lysbakken har tillit og er skikket som statsråd, sier partileder i Venstre og medlem av Kontroll –og konstitusjonskomiteen Trine Skei Grande til tv2.no

Etter at Kristin Halvorsen ledet SV til det dårligste valget på 32 år, skulle Audun Lysbakken bli redningsmannen for det kriesrammede partiet. Sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, mener Lysbakken har fått en kraftig bulk i panseret, allerede før han er valgt til partileder.

- Statsråder har blitt fjernet for mindre saker enn dette. Nå er ikke Jens Stoltenberg kjent for å være brutal mot statsrådene, men dersom det skulle dreie seg om politisk korrupsjon, slik Transparency International har hevdet, så har ikke Stoltenberg noe annet valg enn å kaste ham, sier Arne Strand.

LES OGSÅ:  Lysbakken trosset embedsverket