lysbakken6_570x321.jpg
lysbakken6_570x321.jpg

SV under sperregrensen

Audun Lysbakken ville ikke kommet inn på Stortinget om det var valg i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Tre uker før Lysbakken skal overta som leder i Sosialistisk Venstreparti faller partiet under sperregrensen. På Norstats måling for Vårt Land i februar får partiet 3,7 prosent og ville bare kommet inn med et mandat fra Oslo på Stortinget.

LES OGSÅ: Audun Lysbakken skjulte sannheten

.

Velgerne rømmer fra SV

Meningsmålingen er tatt opp i tidsrommet 14. - 20. februar, og fanger dermed ikke opp de siste dagenes bråk rundt den påtroppende SV-lederen. Den viser likevel at tidligere SV-velgere nærmest rømmer i samlet flokk fra partiet.

Bare 43 prosent av velgerne som stemte på SV i 2009 ville gjort det samme i dag, og svært mange av dem er usikre på sitt partivalg. Men som på de fleste meningsmålinger går mange tidligere SV-velgere til regjeringsstorebror Arbeiderpartiet, som kan notere seg for en fremgang på 1,4 prosentpoeng til 35,7 prosent.

LES OGSÅ: Kristin Halvorsen: - En alvorlig sak for Lysbakken

Svekket i folket

I en robpoll-måling Infact har laget for VG svarer halvparten av de spurte at de har fått svekket tillit til Lysbakken etter pengesaken. Fleratellet av de spurte mener Lysbakken bør gå av som statsråd, mens en av tre mener han kan fortsette.

Blant de som sier de vil stemme SV svarer to av ti at de har fått mindre tillit til Lysbakken. En robopoll er en måling som er laget ved hjelp av automatiske talemaskiner, i motsetning til ordinære meningsmålinger som lages ved personlige telefonintervjuer.

LES GJESTEBOGGER OM LYSBAKKEN-SAKEN:

Thor Bjarne Bore: SV-flat, flatere¿ og så?

Henrik Asheim: Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør

Kristin Clemet: SU-støtten konstruert eller bare dårlig dømmekraft?

Fremgang for Frp

Høyres går tilbake 3,2 prosentpoeng til 25,6 prosent, mens Fremskrittspartiet går mest frem på målingen med 3,0 prosentpoeng til 17,2 prosent. Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 46 og Fremskrittspartiet 31 mandater, tilsammen 77 mandater på Stortinget.

De to partiene på høyresiden trenger dermed bare hjelp fra et av de to sentrumspartiene for å få flertall. KrF får 5,0 (- 0m,6) og 9 mandater, mens Venstre får 4,7 (+ 0,6) og 8 mandater på målingen.

Senterpartiet får 4,9 prosent, det samme som i januar og ville fått 9 mandater på Stortinget. Arbeiderpartiet ville blitt størst på Stortinget med 65 mandater, men den rødgrønne regjeringen ville bare fått 75 mandater bak seg på Stortinget. Rødt får 1,3 prosent (- 0,4) og andre partier og lister 1,9 (- 0,3).

LES OGSÅ:  Mener Lysbakken er svekket som lederkanidat