lysbakken8_570x321.jpg
lysbakken8_570x321.jpg

Høyre mener Audun Lysbakken bør gå av som statsråd

Audun Lysbakken har gått i dekning og vil ikke lenger la seg intervjue om pengestøtte-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

AV KJETIL LØSET ROBIN IDLAND KRÜGER og JONAS FABRITIUS CHRISTOFFERSEN

Presset på den påtroppende SV-lederen har økt kraftig, etter at Dagbladet fredag dokumenterte at Lysbakken ikke la alle kort på bordet for Stortingets kontrollkomité i pengestøtte-saken.

.

- Informasjonsplikten er brutt

- Jeg offentliggjør nå alle departementets dokumenter med den minste relevans for saksbehandlingen, sa statsråd Audun Lysbakken på en pressekonferanse i regjeringskvartalet onsdag.

Under to døgn senere dukker det opp dokumenter i saken som Stortinget ikke har fått. Nå mener flere av opposisjonspolitikerne at Lysbakken har brutt informasjonsplikten overfor Stortinget, noe som er svært alvorlig for en statsråd.

- Stortingets kontrollkomité har bedt om å få alle kort lagt på bordet. Jeg konstaterer at vi ikke har fått det når det stadig dukker opp nye eposter som avslører at dette har vært et partiprosjekt for å støtte SVs ungdomsorganisasjon mer enn noe annet, sier Foss.

Stortingets kontrollkomité møtes først tirsdag, men irritasjonen mot SV-statsråd Audun Lysbakken har kraftig. Flere av de fremste opposisjonspolitikerne stiller nå spørsmål ved om Jens Stoltenberg kan la Lysbakken fortsette som statsråd.

- Jeg synes det er vanskelig å tenke seg at en statsminister kan leve med å ha statsråder som ikke overholder sin informasjonsplikt til Stortinget. Det er et ubetinget krav for en hver statsråd uavhengig av regjering, sier Per-Kristian Foss (H) til tv2.no.

LES OGSÅ: Audun Lysbakken skjulte sannheten

- En belastning for statsministeren

politisk panel på tv2.no skriver stortingsrepresentant Harald Tom Nesvik (Frp) at han ser frem til kontrollkomiteens behandling av saken.

«Statsråden er allerede så svekket at Lysbakken er blitt en belastning for statsministeren»,  skriver Nesvik.

DISKUTER MED POLITISK PANEL:  Bør Jens Stoltenberg kvitte seg med Audun Lysbakken?

«Lysbakkens skjebne i regjeringen avhenger av hvordan han takler dette videre, og at aboslutt alle kort nå er lagt på bordet. Han tåler ikke at det dukker opp flere uheldige momenter for hans del», skriver sjefredaktør i BA, Anders Nyland i politisk panel.

LES GJESTEBOGGER OM LYSBAKKEN-SAKEN:

Thor Bjarne Bore: SV-flat, flatere¿ og så?

Henrik Asheim: Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør

Kristin Clemet: SU-støtten konstruert eller bare dårlig dømmekraft?

Har fortsatt tillit

Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte fredag formiddag Audun Lysbakken for løgn og stiller spørsmål ved om han kan fortsette som statsråd.

- Det er all grunn til å stille spørsmål om statsminister Jens Stoltenberg (Ap) nå kan ha tillit til Audun Lysbakken, sier Skei Grande til tv2.no.

LES OGSÅ:  Skei Grande mener Lysbakken lyver