Stoltenberg er urolig for Lysbakken-saken

Statsministeren er usikker på om Audun Lysbakken har lagt alle kort på bordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

596703

.

AV KJETIL LØSET , ROBIN IDLAND KRÜGER og GEIR SOLAAS MOEN

Fredag gikk statsråd Audun Lysbakken (SV) i dekning og nektet å la seg intervjue, etter at Dagbladet avslørte at han ikke la alle kort på bordet for Stortinget, slik han selv hevdet.

.

Overvåker saken

I stedet er det nå statsminister Jens Stoltenberg (Ap) som fronter saken for regjeringen. Saken er nemlig så alvorlig at det er høy beredskap helt til topps i regjeringen.

Kilder nær statsministeren sier at Lysbakken nærmest er satt under administrasjon. På statsministerens kontor er de ikke lenger sikre på om Lysbakken overlever som statsråd.

- Det er en sak som håndteres i departementet, men det er kontakt med mitt kontor, sier Stoltenberg til TV 2.

Statsministeren innrømmer at han er lite tilfreds med det han selv betegner som en en dårlig og feilaktig saksbehandling av Lysbakken, men har fortsatt tillit til statsråden som om tre uker etter alt å dømme velges til ny leder i SV, og dermed tar steget inn i det mektige underutvalget i den rødgrønne regjeringen.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande mener Lysbakken lyver

- Usikker på om det er mer

I opposisjonen på Stortinget tviler nå stadig flere på at Lysbakken snakker sant. Selv helt på toppen i den rødgrønne regjeringen innrømmer statsministeren at han er usikker på om det kan dukke opp mer i Lysbakken-saken.

- Det er nettopp usikkerheten om det er mer informasjon, flere mailer og mer annen informasjon som gjør at det nå igangsettes en ny gjennomgang. Audun Lysbakken har tatt initiativ til det, nettopp fordi man ikke er sikker på om det er mer og hva slags type informasjon, det er jo derfor man setter i gang en ny gjennomgang, sier Jens Stoltenberg.

- Vil gjennomgangen som nå er satt i gang avgjøre Lysbakkens skjebne?

- Jeg har tillit til Lysbakken, da mener ikke jeg det er riktig å spekulere i utfallet av en gjennomgang. Det viktige er at han selv har tatt initiativet til å beklage, få en gjennomgang og gå igjennom rutiner for at noe tilsvarende skjer i fremtiden, sier Stoltenberg.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Bør Jens Stoltenberg kvitte seg med Audun Lysbakken?

- Brudd på informasjonsplikten

Onsdag hevdet Audun Lysbakken at han la alle kort på bordet i saken om pengestøtte til en organisasjon med utspring i SVs eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom. Det var da han innrømmet at han trosset råd fra fagfolkene i departementet.

- Jeg offentliggjør nå alle departementets dokumenter med den minste relevans for saksbehandlingen, sa statsråd Audun Lysbakken på en pressekonferanse i regjeringskvartalet onsdag.

Kravet om at alle kortene skulle på bordet kom fra Stortingets kontrollkomité. Mindre enn to døgn senere dukket det opp nye e-poster som ikke var med da Lysbakken hevdet han hadde lagt alle kort på bordet.

.

- Jeg konstaterer at vi ikke har fått det når det stadig dukker opp nye e-poster som avslører at dette har vært et partiprosjekt for å støtte SVs ungdomsorganisasjon mer enn noe annet, sier Per-Kristian Foss (H).

Han stiller nå spørsmål ved om Jens Stoltenberg kan la Audun Lysbakken fortsette som statsråd.

- Jeg synes det er vanskelig å tenke seg at en statsminister kan leve med å ha statsråder som ikke overholder sin informasjonsplikt til Stortinget. Det er et ubetinget krav for en hver statsråd uavhengig av regjering, sier Per-Kristian Foss (H) til tv2.no.

LES OGSÅ: Slik fikk SV-organisasjon penger fra Lysbakken

596707

.

Har fortsatt tillit

Statsminister Jens Stoltenberg forsikrer at Stortinget vil få alle de dokumenter de har krav på.

- Hvordan ser du på at Per-Kristian Foss mener Lysbakken har brutt informasjonsplikten?

- Dersom Stortinget mener det, så får Stortinget håndtere det som det kontrollorganet Stortinget er. Så vidt jeg skjønner så vil det bli åpnet en sak i Stortinget, da får de svar på alle de spørsmål de er opptatt av, sier Stoltenberg.

Selv har statsministeren fremdeles tillit til Lysbakken, tre uker før han etter planen velges til ny partilede i SV.

- Jeg har tillit til Audun Lysbakken fordi han er en kunnskapsrik og dyktig politiker. Det er også derfor mange i SV ønsker å velge ham til leder. Nå tror jeg vi skal avvente landsmøtet. Det er er landsmøtet i SV som velger leder, det er ikke vi andre som utpeker leder i SV, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ:  Kristin Halvorsen: - En alvorlig sak for Audun Lysbakken