jagerfly_570x321.jpg
jagerfly_570x321.jpg

Ap vil ha Ørland som hovedbase for kampfly

Men regjeringspartner SV er delt på midten og gir dermed ikke noe klart råd til regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Mens Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte  gi regjeringen et klart råd, var stortingsgruppen til SV delt nøyaktig å midten -  med fem mot fem - i spørsmålet om lokalisering av base for de nye kampflyene.

.

Noe forenklet har valget stått mellom Ørland som eneste base, slik forsvarssjef Harald Sunde anbefalte i november, en delt løsning mellom Ørland og Bodø, dagens hovedbase, eller en kombinasjon av Ørland som hovedbase og forsterkede rullbaner lenger nord som framskutt kampflyforsvar.

Løsningen som Arbeiderpartiet nå går inn for, er Ørland som hovedbase og en fremskutt base i Nord-Norge, nærmere bestemt på Evenes.

Dette kan bety at Bodø kan miste 850 arbeidsplasser, men ringvirkningene kan bli større. Ifølge Avisa Nordland kan det forsvinne ytterligere 2.000 arbeidsplasser som ringvirkning av vedtaket.  Evenes vil derimot kunne få 100 nye arbeidsplasser, litt avhengig av hvor mange fly regjeringen ønsker å plassere der.

Ifølge NRK er det grunn til å tro at Generalinspektøren for luftforsvaret sitt hovedkvarter bli foreslått flyttet fra Rygge til Bodø, som et plaster på såret. Dette vil trolig utgjøre rundt 250 arbeidsplasser.

De to andre regjeringspartiene SV og Sp har onsdag ettermiddag diskusjoner om kampflybasen på sine gruppemøter. Det er ventet at de vil offentliggjøre sine synspunkter onsdag kveld.

(©tv2.no/NTB)

Artikkelen oppdateres