stoltmontasje_570x320.jpg
stoltmontasje_570x320.jpg

– Stoltenberg leker med tallene

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke har hold i påstandene sine om at asylstrømmen vil øke dersom de forandrer reglene, mener Norsk Organisasjon for Asylsøkere, Noas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoltenberg ba fredag sitt eget fylkeslag holde fast ved regjeringens asylpolitikk.

- Vi må passe oss veldig for å lage et system der man kan bruke det at man har barn til å la være å respektere vedtak som er gjort basert på lover og regler, sa Stoltenberg

.

– Hvis vi nå tar til orde for en generell liberalisering er jeg redd vi kan oppleve det samme som vi gjorde i 2007 og 2008. Da gjorde vi noen endringer som ble oppfattet som en stor liberalisering. Allerede våren 2007 hadde antallet ankomster økt med 40 prosent. Høsten 2007 hadde det økt med 125 prosent, sa Stoltenberg i sin tale.

Flertallet i Oslo Arbeiderparti støttet i stedet et forslag som ble fremmet av nestleder i Oslo AUF, Munir Jaber, om å stille sakene til asylbarna i bero i påvente av en stortingsmelding om barn på flukt, som er varslet før sommeren.

Se Stoltenbergs tale nederst i artikkelen.

Trikser med tall

Rådgiver i Noas, Jon Ole Martinsen, mener Stoltenberg leker med tall uten empiri, noe han kaller overraskende og uheldig.

LES OGSÅ: SV stemmer mot å la asylbarna bli

Martinsen sier at selv om det stemmer at det var en økning i 2007, slik Stoltenberg viser til, var det på samme tid også en økning i resten av Europa.

- Økningen Stoltenberg snakker kom hovedsakelig fra land som Afghanistan, Somalia, Eritrea, Irak og Iran. Dette er land der asylsøkere har et reelt behov for beskyttelse, sier Martinsen til tv2.no.

Asylsøkere fra Irak økte mer i Norge enn i resten av Europa, men Martinsen forteller at dette har sammenheng med at Sverige innskjerpet sine lover i samme periode.

LES OGSÅ: Venstre-forslag frister SV og Senterpartiet

Martinsen viser også til toppåret 2003, da det kom 17 480 asylsøkere til Norge. Da var det ingen reguleringer i forkant.

- Rundt i Europa er det gjort større endringer uten at dette har ført til flere ankomster, sier Martinsen.

- Det vi i Noas ønsker er regler som fungerer i praksis for barn som har bodd i Norge i mange år. Disse blir frarøvet sin barndom, sier Martinsen.

Krisemaksimering og skremselspropaganda

Rune Berglund Steen ved Antarasistisk senter beskylder statsminister Jens Stoltenberg for å ty til skremselspropaganda i asyldebatten, og mener Stoltenberg forsøker å skremme eget parti med krisemaksimering.

– Det enkle faktum er at det aldri har kommet 20 000 asylsøkere til Norge, selv ikke da vi førte en vesentlig mer liberal asylpolitikk enn vi gjør i dag, sier Berglund Steen i en e-post til tv2.no.

Berglund Steen mener det samme skjedde under debatten om Marie Amelie, men at det er spesielt uheldig når temaet er barn.

Politisk panel svarer:  Bør asylbarna få bli i Norge?

Han viser til forskeres gjentatte uttalelser om at de ikke har kunnet registrere noe mønster med økt tilstrømning i etterkant av slike regulariseringsordninger. Dette til tross for at ordningene i andre land har vært langt mer omfattende enn det som kan bli aktuelt i Norge.

– Det er simpelthen ikke en ansvarlig måte å utvikle politikken på for en så sårbar gruppe, avslutter Berglund Steen.

Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere påstandene overfor tv2.no.

Se Jens Stoltenberg forsvare regjeringens asylpolitikk:

601510