stoltenberg2_570x320.jpg
stoltenberg2_570x320.jpg

Stoltenberg – Et dårlig forslag å la asylbarna bli

Selv om et flertall av Arbeiderpartiets velgere og stadig flere av fylkeslagene i partiet vil la asylbana bli, nekter Jens Stoltenberg å snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Stortingets spørretime onsdag ble statsministeren utfordret både fra de som mener han ikke tar hensyn til barns beste, men også fra Fremskrittspartiet som mener regjeringen ikke er tøff nok i asylpolitikken.

.

Inviterte Stoltenberg på øvelse

Kristelig Folkepartis innvandringspolitiske talsmann Geir Jørgen Belkevold, startet med å invitere statsmionister Jens Stoltenberg med på en øvelse, nemlig å snakke om asylbarna og ikke alle andre.

I 2007 ble forskriftene endret slik at det skal tas hensyn til barns beste. Det står at man kan ta innvandringsreulerende hensyn, men at det skal legges vekt på barns tilknytning til Norge. KrF-representanten stilte følgende spørsmål til statsministeren.

- Mener statsministeren at barns beste skal vektlegges foran innvandringsregulerende hensyn og mener han at barns beste blir lagt vekt på fremfor innvandringsrgulerende hensyn?

- Det står ikke at barns beste skal trumfe alle andre hensyn. Så har det kommet forslag om at barn som har vært mer enn tre år i Norge skal få bli. Jeg mener det er et dårlig forslag og det er urettferdig overfor dersom har fulgt lovverket og de som er tvangsreturnert. Det vil være ganske urimelig at noen sender vi hjem, mens de som har fått oppmerksomhet de sender vi ikke hjem, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ:  Marianne Borgen: - SVs troverdighet avhenger av asylsaken

- Må AUF håpe på regjeringsskifte?

Flere av fylkeslagene i Arbeiderpartiet har vedtatt at de ønsker å la asylbarna få bli i Norge, i påvente av at regjeringen skal legge frem en melding for Stortinget om barn på flukt. AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som mener asylbarna bør få bli i Norge. KrF-leder Knut Arild Hareide spurte statsministeren om AUF-lederen må vente på et regjeringsskifte for å få sitt ønske oppfylt.

- Under skiftende regjeringer har man returnert barn, ikke fordi man ikke er opptatt av barns skjebne, men fordi man er opptatt av rettferdighet for loven, svarte Stoltenberg.

På spørsmål fra Frp-leder Siv Jensen om regjeringen vil vurdere å stramme inn adgangen til å klage for asylsøkere som har fått avslag, svaret imidlertid Stoltenberg bekreftende.

- Et av forslagene er å begrense klagemulighetene. Vi ser på dette nå, men har ikke konkludert, svarte Stoltenberg.

LES OGSÅ: Ap-velgerne vil la asylbarna bli

- Arbeiderpartiet vingler

Frp-leder Siv Jensen åpnet spørretimen med å hevde at Arbeiderpartiet sier nei, men ikke følger opp og håndhever asylpolitikken og at det er et utall ankemuligheter som gjør saksbehandlingstiden i asylsaker alt for lang.

Etter debatten i stortingssalen nærmest omfavnet Frp-leder Siv Jensen regjeringens asylpolitikk under TV 2s debatt i vandrehallen.

- Det er nærmest et helt atlanterhav mellom oss, svarte Martin Kolberg (Ap).

SE DEBATTEN FRA VANDREHALLEN (Reporter: Gerhard Helskog):

602404

.

Vil ikke gi falske forhåpninger

Mens opposisjonen etter spørretimen følger en årelang tradisjon og diskuterer politikk i Stortingets vandrehall, ønsker ikke statsminister Jens Stoltenberg å møte dem til debatt. Han trekker seg tilbake til et lukket rom på Stortinget for å svare på spørsmål fra mediene.

- Nettopp for å unngå at mange barn skal sendes tilbake så må vi være varsomme med å gi dem falske forhåpninger, sier statsministeren.

Han mener det er fare for at svært mange asylsøkere vil komme tilNorge, dersom vi gir inntrykk av at vi liberaliserer innvandringspolitikken.

LES OGSÅ: - Stoltenberg leker med asyltallene

Stoltenberg er ikke tilfreds med at et stadig flere fylkeslag i Arbeiderpartiet er uenige med ham om asylbarna.

- Jeg liker mye bedre når folk er enig med meg enn når de er uenige med meg. Jeg skulle helst sett at det var mer enighet og mindre uenighet om asylpolitikken. Samtidig føler jeg at det er mitt ansvar og min forpliktelse å ståopp for det jeg tror på er riktig, sier Stoltenberg til TV 2.

602407