Sikkerhetsvurdering ga grønt lys for å legge ut selvangivelsene

Det ble gjort en risikovurdering før selvangivelsene ble publisert på Altinn. Det bekrefter Næringsdepartementet overfor tv2.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

602465

.

AV EIVIND FONDENS og KJETIL LØSET

Da skatteoppgjøret ble klart tirsdag forsøkte mange nordmenn å logge seg inn på Altinn.no for å sjekke selvangivelsen.  Men systemet knelte tidlig på grunn av overbelastning, og tirsdag kveld ble nettstedet stengt etter at brukere fikk opp selvangivelsen til en 36-årig Oslo-mann.

- Det er helt uakseptabelt at personopplysninger er på avveie. Ifjor ble Altinn stengt på grunn av for stor pågang. I år var det Altinn som selv stengte tjenesten etter at personopplysninger var kommet på avveie. Det er enda verre enn i fjor, sier Trond Giske.

.

- Vurdert som akseptabel risiko

Også i forbindelse med selvangivelsen i fjor var det problemer med systemet, og en hittil hemmeligholdt rapport har avdekket flere svakheter ved systemet. Rapporten blir offentliggjort av Næringsdepartementet onsdag.

- Ettersom dere har visst om problemene har dere vurdert på noe tidspunkt om selvangivelsene ikke skulle vært publisert?

- Det kjenner jeg ikke til, vi har ikke vurdert det i politisk ledelse, sier Giske til tv2.no.

LES OGSÅ: Krever Altinn svar fra Giske

Men Skattedirektoratet, Altinn og leverandøren av tjenesten har gjort en risikovurdering, sier departementsråd Morten Berg i Næringsdepartemnetet.

- Vi har hatt en konkret vurdrering i nært samarbeid med skatteetaten med en omforent risiko som ble vurdert som akseptabel i forhold til verdien av å kunne legge ut selvangivelsene. De vurderingene ble gjort av skattedirektoratet, Altinn og leverandøren av tjenesten, sier ekspedisjonssjef Morten Berg til tv2.no.

Først etter at embedsverket i departementet svarer på tv2.nos spørsmål bekrefter Giske at det ble gjort en sikkerhetsvurdering, som altså viste seg å ikke være god nok.

- Ekspertene gjorde en vurdering som åpenbart har vist seg å være feil, sier Giske til TV 2.

- Ingen skal oppleve det Kenneth gjorde

Næringsministeren beklager alle problemene det offentlige datahavariet har skapt. Tirsdag kveld ble nettstedet stengt etter at brukere fikk opp selvangivelsen til en  36-årig Oslo-mann.

- Ingen skal oppleve det som Kenneth opplevde i går, nemlig at sensitive personopplysninger kommer på avveie, sa Giske på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Til tross for de store problemene vil næringsminister Trond Giske likevel fortsatt satse videre på systemet.

- Det å digitalisere offentlige tjenester og bruke digitale skjemaer er veldig bra for forenklingen av offentlig sektor.  Vi vil bruke mer penger fordi vi vil utvikle dette videre. Det skal gjøres moderne og sikkert, sier Giske.

LES OGSÅ:  Hele Norge kom inn på 36-årings Altinn-side

- Rakk ikke å sjekke

Næringsminister Trond Giske rakk ikke selv å sjekke selvangivelsen før Altinn ble tatt ned tirsdag kveld.

- Nei, det har jeg ikke hatt tid til,  sier Giske.

- Hvor stor er skandalen?

- Den får en ekstra dimensjon når personopplysninger kommer på avveie. Hele fundamentet for å bruke nettjettjenester er jo at folk kan føle seg trygg på at opplysninger ikke kommer på avveie, sier Giske.

Også for et år siden var det problemer med Altinn, i forbindelse med selvangivelsen.

- Det viser seg at man ikke har klart oppgaven. Det kan tyde på at det som var problemet i fjor ikke er løst. Det er alvorlig sikkerhetsbrudd. Det er selvsagt helt uholdbart at dette ikke fungerer og at personopplysninger kommer på avveie. Ingen skal oppleve det Kenneth opplevde i går at personlige opplysninger kom på avveie. Brønnysund valgte av sikkerhetsmessige årsaker å stenge systemet, sier Giske.

Status for datasystemet der folk skulle hatt muligheten til å sjekke selvangivelsen var onsdag ettermiddag fortsatt uendret.

- Altinn er forstatt nede. I fjor klarte de ikke håndtere antall brukere. I år valgte de å stenge tjenesten fordi personlige opplysninger kom på avveie, sier Giske til TV 2.

- Har det vært aktuelt å flytte Altinn fra Brønnøysund?

- Det har ikke vært et tema, sier Giske.