Stoltenberg: – Naturlig at Stortinget stiller spørsmål om Støre og Tschudi

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det blir feil av ham å si at spørsmålene ikke er berettiget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

609162

.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité oppretter sak om UDs bevilgninger til stiftelsen der skipsreder Felix Tschudi også var bidragsyter. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og skipsrederen innkalles til høring på Stortinget.

Det er naturlig, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse på Stortinget onsdag formiddag.

.

– Det er en del av vårt politiske system. En av Stortingets viktigste saker er å utøve kontroll med regjeringen og regjeringens arbeid. Og det er også grunnen til at Jonas Gahr Støre selv tok initativet til, når det ble mye spørsmål, å gi en omfattende redegjørelse til kontrollkomiteen, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Støre får refs fra Høyre for ikke å ha oppgitt eierskap

Seks millioner

I slutten av mars omtalte Dagbladet et tilskudd til opprettelsen av et såkalt senter for nordområdelogistikk. De seks millioner kronene ble formelt tildelt Norges Rederiforbund.

Primus motor for prosjektet var imidlertid Støres gode venn Felix Tschudi. Stiftelsen bak senteret var hans eget Tschudi Shipping Company.

LES OGSÅ: Støre-venn forsket på egen gruve

– Regjeringen må være forberedt på spørsmål

Stoltenberg sier det blir feil av ham å si at spørsmålene rundt Støres habilitet i tildelingen ikke er berettiget.

– Det er en naturlig del demokratiet at mediene og Stortinget stiller spørsmål. Det skal jeg være den siste til å kritisere, spesielt fordi jeg er i regjering selv og må være forberedt på at Stortinget utøver sin kontrollfunksjon og stiller spørsmål, sier statsministeren.

– Begynner Støre-saken å bli en belastning for regjeringen?

–Dette er en sak i rekken av saker hvor Stortinget stiller kontrollspørsmål. Det blir galt å si at det er en belastning hver gang de stiller spørsmål, for det er en del av vårt politiske system, sier Stoltenberg.

Statsministeren vil ikke gå inn på detaljene i Støres håndtering av saken.

– Men jeg kan si at loven er klar på at statsråden selv skal vurdere sin habilitet, og jeg har ikke informasjon som skulle tilsi at Støres vurdering er gal eller at jeg er uenig. Men det er det Stortinget som skal kontrollere, sier Stoltenberg.

Se pressekonferansen i videovinduet øverst i artikkelen!

LES OGSÅ:

Støre og Tscudi innkalt til Stortinget

Tschudi i UD-møter før millionsøknaden ble behandlet

Dette er saken:

20. mars skriver Dagbladet at Utenriksdepartementet bevilget millionbeløp til Støres venns prestisjeprosjekt i nord.

Stiftelsen Senter for nordområdelogistikk ble i november 2008 tildelt seks millioner kroner av UD, og stiftelsen er initiert av Tschudis eget selskap Tschudi Shipping Company.

Senteret har som formål å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

Selskapet eies av milliardæren Felix Tschudi, en barndomsvenn av utenriksminister Jonas Gahr Støre, som blant annet var en av gjestene i Støres 50 årsdag.

Justisdepartementets lovavdeling ble ikke bedt om å vurdere Støres habilitet.

21. mars skriver Dagbladet at utenriksministeren i 2007 skal ha grepet inn personlig for å få omgjort en beslutning i miljøverndepartementet i en omstridt sak om oljeomlasting.

Presset fra stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor og utenriksminister Støre skal ifølge Dagbladet ha ført til at daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) snudde i en klagesak som involverte rederiet til Støres barndomsvenn Felix Tschudi.

28. mars fortalte TV 2 om dokumenter som viser at Tschudi var i kontakt med UD om penger hele tre uker før den formelle søknaden kom.

29. mars skriver Dagbladet at revisorselskapet Ernst & Young mente at stiftelsen Senter for nordområdelogistikk «vil kunne bli ansett som å ha et formål om økonomisk fordel for andre, herunder de gruppene som bår bak stiftelsen (Tschudi Shipping)».

TV 2 melder samme dag at Støre hemmeligholder interne dokumenter om millionstøtten til redervennen.

30. mars skriver VG at flere dokumenter i Tschudi-saken ikke finnes i Utenriksdepartementets arkiv. Opposisjonen krever at Jonas Gahr Støre legger alle kortene på bordet.

TV 2 har avslørt at stiftelsen skulle forske på hvordan Tschudi kunne frakte jernmalm fra sine egne gruver til kunder i Kina.

13. april sendte Jonas Gahr Støre over sin redegjørelse for forholdet til reder Felix Tschudi til Stortingets kontrollkomité.

forske på hvordan han kunne frakte jernmalm fra sine egne gruver til kunder i Kina.