Høyre: Stoltenberg forskjellsbehandler statsråder

- Det er påfallende hvordan Stoltenberg forskjellsbehandler Lysbakken og Støre, sier Per-Kristian Foss (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

609240

. AV ASLAK ERIKSRUD og INGVIL TEIGE STIEGLER

Audun Lysbakken (SV) gikk av som barne- og likestillingsminister 5. mars, blant annet fordi departementet hadde gitt penger til stiftelsen Reform, der en nær venn av ham jobbet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gitt 6 millioner kroner til en stiftelse hvor barndomsvennen er initiativtaker og styreleder.

– Lysbakken ba i hvert fall om råd om sin habilitet. Han fikk det og tok konsekvensene. Støre nekter å be om råd, sier Per-Kristian Foss til TV 2.

.

Statsminister Jens Stoltenberg avviser at han har forskjellsbehandlet de to statsrådene.

– Det Lysbakken la vekt på, var at det var flere saker, at det var en helhet, blant dem en habilitetssak. Støre har vurdert en helt annen sak, og konkludert at han er habil, sier Stoltenberg til TV 2.

Foss er skeptisk til statsministerens forklaring.

– Jeg har en mistanke om at det er verre å kritisere en utenriksminister fra eget parti enn en barne- og familieminister fra SV, sier Foss. Mens Stoltenberg mener sakene er svært forskjellige.

– - Det er grunnleggende at statsrådene selv vurderer sin habilitet. Audun Lysbakken vurderte helheten i flere saker, også Reform-saken, og kom til at han ikke burde fortsette som statsråd. Jeg fant ikke grunnlag for å overprøve den vurderingen. Jeg har heller ikke funnet grunn til å overprøve Jonas Gahr Støres vurdering av en helt annen sak, når han har vurdert selv at han er habil, sier Stoltenberg.

I går ble det kjent at Stortingets kontrollkomité åpner sak mot Jonas Gahr Støre og kaller ham inn til åpen høring om saken.