Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

GARDERMOEN (tv2.no): I sin tale til  landsmøtet trakk Frp-lederen frem flere eksempler på det hun mener er «tidligere svik» fra de andre partiene.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

609675

. AV KJETIL LØSET og INGVIL TEIGE STIEGLER

Mens landsmøtet i Venstre for en uke siden gjorde det klart at de vil gå i forhandlinger med sikte på å gi Norge en grønn, borgerlig regjering etter neste valg, vil ikke Frp-leder Siv Jensen gi noen garantier, dersom ikke Frp er en del av en ny regjering.

- Jeg tror ingen blir overrasket over at vi ønsker å føre Frp-politikk. Jeg er tydelig slik Trine var det på deres landsmøte forrige uke. Det blir krevende å bli enige, men vi vil prøve.  Hos oss står døren åpen. Det har den gjort lenge, sier Siv Jensen.

.

- Det betyr noe hvem som styrer

Frp-lederens tale til landsmøtet var en lang oppramsing av tiltak partiet vil gjennomføre dersom de får regjeringsmakt. Hun markerte også tydelig avstand til de andre partiene på borgerlig side.

- Venstre skaper et inntrykk av at nå vil det bli en liberal asylpolitikk. Til det har jeg bare en ting å si - det kommer ikke til å bli en liberal asylpolitikk i Norge. Derfor betyr det noe om man har innflytelse eller ikke. Derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi ikke er en del av, sa Frp-lederen, til kraftig applaus fra partifellene.

Selv om opposisjonspartiene gjerne vil vise at de kan bli enige om politikk, er Jensen opptatt av å vise forskjellene mellom dem.

- Det er forskjeller mellom de borgerlige partiene. Og det er her velgerne kommer inn i bildet. De avgjør hvilket av partiene de vil stemme på og gir oss muskler til å forhandle, sier Jensen.

LES OGSÅ: Erna setter sin lit til Siv

I sin tale gikk Siv Jensen gjennom flere saker fra forrige gang det var borgerlig regjering i Norge. Da Kjell Magne Bondevik var statsminister for en regjering med Høyre, KrF og Venstre inngikk de flere forlik med Fremskrittspartiet

- I 2002 fikk vi tvunget gjennom mer pasientstyring i helsevesenet. Det virket, køene gikk ned. Det var en stor seier for oss, men først og fremst for pasientene. Men hva skjedde så? Jo Bondevik-partiene snudde seg trill rundt og forhandlet med Arbeiderpartiet og fjernet alt vi hadde fått til. Derfor betyr det noe at man har innflytelse og derfor vil ikke vi sitte en regjering vi ikke er en del av, sa Jensen.

LES OGSÅ: Siv Jensen ønsker seg større "politiske muskler"

Nullvekst under de rødgrønne

Også de rødgrønne partiene fikk passet påskrevet av Frp-lederen, som mener de skryter av politiske resultater uten grunn.

- I 2004 var investeringene til veier 0,7 prosent av statsbudsjettet. I 2012 er andelen fortsatt 0,7 prosent av statsbudsjettet. Derfor betyr det noe om man har innflytelse og derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi ikke er en del av, sa Frp-lederen.

Selv om hun er tilfreds med at den rødgrønne regjeringen har økt opptaket av studenter på politihøyskolen, er hun ikke like imponert over hvordan regjeringspartiene prioriterer politiet.

- I 2004 var andelen av statsbudsjettet som gikk til politiet på 1,2 prosent, i år er den på 1,3 prosent, sa Jensen.

LES OGSÅ: Nesten borgerlig flertall uten Frp

Skattekutt og pensjoner

Statsbudsjettet fra 2004 er ikke et tilfeldig valgt år for Frp-lederen. Det er nemlig det året den rødgrønne regjeringen har valgt å fryse skattenivået på.

- Det er det samme året som «Bondevik-partiene» inngikk budsjettavtale med Arbeiderpartiet som ga oss en skatteskjerpelse på 12 milliarder kroner. Vi fikk både utbytteskatt og formuesskatt. Derfor betyr det noe om man har innflytelse, derfor vil ikke Frp sitte en regjering vi ikke er en del av, sa Jensen.

Hun er heller ikke imponert over hvordan de andre partiene har behandlet utbetalingene til gifte og samboende pensjonister, som får utbetalingene av grunnpensjon avkortet med 15 prosent. Frp-lederen rister å hodet over at statsministeren mener det er en del av pensjonsforliket på Stortinget og dermed må ligge fast.

- Vi skal jo ha et valg i dette landet. Jeg har tenkt å la velgerne si sitt før vi gjør opp regning uten vert. Det betyr noe hvem som har innflytelse. Derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi ikke er en del av, sa Jensen.

LES OGSÅ: Venstre skryter av Senterpartiet

Åpne for samarbeid

Selv om Frp-lederen en rekke ganger i sin tale gjorde det klart at partiet nekter å være støtteparti for en regjering de ikke er en del av, hevdet hun samtidig at døren står åpen for samarbeid med de tre andre opposisjonspartiene.

- Vår dør har stått vid åpen for samarbeid i sju år. I sju år har vi invitert Høyre, KrF og Venstre til samarbeid. Etter noen år kom Høyre etter med akkurat samme konklusjon som oss. Og forrige helg hadde Venstre landsmøte som førte til en ganske dramatisk dreining. Nå gjenstår det å se hva KrF gjør, sa Jensen.

LES OGSÅ:  KrF-politiker ber Frp gi borgerlig garanti

SIV JENSEN: Uaktuelt å støtte en regjering uten Frp

- Vår dør er like åpen som den har vært hele tiden. Vi vet det ikke blir noen dans på roser, men vi vil prøve. Går det ikke,  så går det ikke. Men hele poenget med en ny regjering er jo ikke nye ansikter i limousinene, men en ny politikk, sa Frp-lederen.

I sin tale fortalte Frp-lederen om en radiodebatt mot den nyvalgte SV-lederen Audun Lysbakken om pensjoner, en debatt hun mente var litt uvirkelig.

- Han har sittet sju år i regjering, men det hørtes ut som han satt i opposisjon. Vet dere hva jeg tenkte da? Nå har han begynt å øve seg, sa Jensen.

Siv Jensen vil ikke svare på om hun heller vil støtte en Arbeiderparti-regjering enn en borgerlig regjering uten Frp.

- Frp ønsker et regjeringsskifte. Men den tid da Frp var et støtteparti er over. Det har vi prøvd før. Vi vil ha en hånd på rattet, sier Jensen.

Men hva er verst? At Jens fortsetter eller en regjering uten Frp?

- Jeg vil heller fokusere på hva som er best. Og det er en regjering med Frp, sier Jensen.

LES OGSÅ: Navarsete harselerer med Venstres Frp-flørt