ernasolberg_sivjensen_570x320.jpg
ernasolberg_sivjensen_570x320.jpg

Hun er Sivs største problem

GARDERMOEN (tv2.no): Tidligere Frp-velgere rømmer i rekordfart til Erna Solberg og Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

.

Tre av fire velgere som stemte på Fremskrittspartiet i 2009 og har funnet seg et nytt parti har gått til Høyre. Bare én av ti tidligere Frp-velgere vil stemme Arbeiderpartiet.

Det viser en analyse tv2.no har gjort på grunnlag av stortingsmålingene fra TNS Gallup de siste 13 månedene.

Samtidig er det bare  én av fire nye Frp-velgere som stemte på et annet parti som kommer fra Høyre mens over halvparten av de nye Frp-velgerne stemte rødrønt i 2009.

.

Oppslutningen til Fremskrittspartiet har svingt fra rekordlave 11, 6 prosent i oktober i fjor til 18,1 prosent på april-målingen i år, som er den høyeste oppslutningen Fremskrittspartiet har hatt på TNS Gallups målinger det siste året.

Et parti for unge og eldre menn

Blant velgerne som har vært innom Fremskrittspartiet det siste året, er det bare 70 prosent som i dag er sikre på at de vil stemme på partiet.

Frp har dobbelt så høy oppslutning blant menn som de har blant kvinner. Mens 19,6 prosent av mennene som er intervjuet sier de vil stemme på partiet, er det bare 10,1 prosent av kvinnene som vil stemme Fremskrittspartiet.

Bakgrunnstallene viser at Frp har størst oppslutning bant menn under 30 år og menn over 60 år.

LES OGSÅ: Venstre henter nye velgere fra de rødgrønne

Høyre attraktivt for Frp-velgere

Analysen tv2.no har laget på grunnlag av tallene fra TNS Gallup viser at Frp mister langt flere tidligere velgere til Høyre, enn de henter tilbake. Netto-overgangen av velgere fra Fremskrittspartiet til Høyre er på hele 3,75 prosent.

Dermed er det nesten like mange tidligere Frp-velgere som vil stemme Høyre, som det er velgere som i dag vil stemme på Sosialistisk Venstreparti. Regjeringspartiet balanserer rundt sperregrensen på flere av de siste målingene.

Til sammenligning har Fremskrittspartiet det siste året et positivt netto-forhold til Arbeiderpartiet, men bare på beskjedne 0,35 prosent.

LES OGSÅ: Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

Lav utdanning og mange på trygd

Fremskrittspartiet har høyere oppslutning blant velgere med grunnskole-utdanning enn de har bant velgere med høyere utdanning. Blant de som oppgir at de bare har grunnskole-utdanning er Fremskrittspartiet større enn Høyre.

.

Analysen til tv2.no viser at Fremskrittspartiets oppslutning er høyest blant velgere som er arbeidssøkende eller permittert. I denne gruppen er det tre ganger så mange som blant ansatte i offentlig sektor som sier de vil stemme på partiet. Også blant pensjonister og trygdede har Frp høy oppslutning.

Blant ansatte i privat sektor er andelen velgere som har snudd ryggen til Frp høyere enn i andre yrkesgrupper. Det samme gjelder velgerne som har høy inntekt.

Sjekk alle tallene i partibarometeret på tv2.no

Velgerne svikter på Østlandet

Mens Fremskrittspartiet henter flere nye velgere enn de mister på Sør- og Vestlandet og i fylkene nord for Dovre, er situasjonen motsatt på Østlandet. Både i hovedstadsområdet og på resten av Østlandet har Frp mistet langt flere tidligere velgere enn de har hentet nye siden forrige stortingsvalg.

Velgerne som er mest negative til Fremskrittspartiet er mellom 30 og 44år, mens partiet henter flere nye velgere enn de mister blant velgere under 30 år.

Analysen bygger på intervjuer gjort av TNS Gallup for TV 2 i tidsrommet april 2011 – april 2012, og omfatter dermed 1121 personer som i løpet av perioden har svart at de vil stemme Fremskrittspartiet dersom det var valg i dag. Oppslutningen om partiet varierer mellom 11,6 og 18,1 prosent i perioden. Tallene må tolkes i lys av den lange perioden for datainnsamling, som er valgt for å gi et godt analysegrunnlag av Fremskrittspartiets velgere.

FØLG FREMSKRITTSPARTIETS LANDSMØTE PÅ tv2.no

Hun er Sivs største problem

Frps nye handlingsregel godt mottatt i Høyre

Siv Jensen tør ikke stole på Høyre, Venstre og KrF

Politisk panel:  Er det lurt av Siv Jensen å avvise at Frp vil være støtteparti for en regjering de ikke sitter i?

Redaktør: – Siv risikerer å gå i Sponheim-fella

FRA ARKIVET:  Siv Jensen i 2006: – Nå blir det revolusjon

Siv Jensen ønsker seg større “politiske muskler”

VIDEO:  Frp-landsmøtet direkte