Fabio Capello Michael Krohn Dehli Kasper Wikestad  Morten Langli
Fabio Capello Michael Krohn Dehli Kasper Wikestad Morten Langli

Capello: – Danske Michael Krohn-Dehli best i EM

Men TV 2s eksperter mener «Capello-Index» har vesentlige mangler.

Ifølge «Capello-Index», en måte å vurdere spillere på utviklet og brukt av Fabio Capello for å evaluere spillere, er Michael Krohn-Dehli EMs beste spiller sålangt.

Gjennom et system av utregninger blant annet basert på hvor bra og mye man sentrer, takler, klarerer og skyter måler den tidligere engelske landslagssjefen spilleres effektivitet under EM.

På toppen av denne statistikken etter gruppespillet ligger altså danske Michael Krohn-Dehli. Brøndby-spilleren har markert seg med to mål, og får nå en ny fjær i hatten, skriver sporten.dk.

Hvem mener du har vært EMs beste spiller? Avgi din stemme i avstemmingen til høyre i saken og si din mening i kommentarfeltet under.

– Ikke best
Ifølge sporten.dk innehar Krohn-Dehli førsteplassen på listen sålangt med et gjennomsnitt på 70,21 poeng. På plassene bak følger Pepe og Mario Gomez.

– Michael Krohn-Dehli har vært god, både offensivt og defensivt, men best har han ikke vært, sier TV 2s fotballekspert Morten Langli og får støtte av kollega Kasper Wikestad.

– Han har stått bak veldig mye av det danskene har gjort i dette EM, inkludert å score to mål, men helt blant de beste er han ikke.

TV 2 Play: Se Krohn-Dehlis Scoring mot Tyskland

Les også: Disse 37 lever farlig i EM-kvartfinalene

I første kampen mot Nederland, som Danmark vant 1-0 etter Krohn-Dehli mål var hans defensive bidrag vel så viktig.

– Han gjorde en viktig jobb med å hjelpe Simon Poulsen til å stoppe Arjen Robben, poengterer Morten Langli.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Arjen Robben, Michael Krohn-Dehli (Foto: PATRICK HERTZOG/Afp)
Arjen Robben, Michael Krohn-Dehli (Foto: PATRICK HERTZOG/Afp)

Statistikkvurdering med svakheter

langliportrett
langliportrett
UEFA har også sin egen index, Castrol Index, basert på statistikk.

På deres liste topper Cristiano Ronaldo foran David Silva og Alan Dzagojev. At Ronaldo er på topp viser litt av problemet med å bruke statistikk som målegrunnlag for hvordan spillere presterer.

– Ronaldo har vært direkte svak i de to første sjansene. Så var han veldig god i siste kampen også, men han er ikke EMs beste, sier Kasper Wikestad til tv2.no.

– Det er alltid en subjektiv vurdering, også med statistikk. Hvilke tall man velger seg ut skal gjelde og hvordan man vekter de vil avgjøre hvem som kommer best ut, fortsetter han.

Les også: Disse EM-stjerneskuddene jages av storklubbene

Morten Langli mener det kan skjule seg mye bak statistikk som dette.

– Det hele kommer jo an på hvordan kamputviklingen er. Statistikk kan lyve, du kan jo spørre Liverpool hvordan det er å kjøpe spillere etter statistikk, sier Langli og sikter til den engelske klubbens mange feilslåtte kjøp den siste tiden.

– Det er lett å slå mange pasninger som treffer medspiller om du bare triller den mellom to midstoppere. For en offensiv midtbanespiller som spiller med risiko kan en av ti pasninger være gode, og det er likevel en suksess - fordi den pasningen førte til mål, sier Langli.

Nyttig supplement
Fotballkommentatoren mener likevel statistikk kan si noe om kampen.

– Jeg liker å følge med på en kamp, og så kanskje se om statistikken bygger opp under min egen vurdering til en viss grad, men det forteller ikke hele historien.

Tyske midtstoppere stjeler vanligvis ikke overskriftene i fotballverden, men for Kasper Wikestad er det nettopp det som har skjedd denne gangen.

– Mats Hummels har vært fantastisk god på midtstopperplass for Tyskland, sier Wikestad på spørsmål om hvem som har vært den beste spilleren i EM.

Mats Hummels (Foto: Ivan Sekretarev/Ap)
Mats Hummels (Foto: Ivan Sekretarev/Ap)

Les også: Hodgson om Gerrard: – Har vært banens beste i alle kampene

Wikestad nevner også Bastian Schweinsteiger, Andrea Pirlo og David Silva blant spillerne som har imponert han.

I tillegg kommer Steven Gerrard. Morten Langli er i utgangspunktet skeptisk til å utnevne en mesterskapets beste spiller etter bare tre kamper, men han letter likevel litt på sløret.

– Steven Gerrard er kanskje den som har vært jevnest på et høyt nivå så langt, sier Langli.

Hvem mener du har vært EMs beste spiller? Avgi din stemme i avstemmingen til høyre i saken og si din mening i kommentarfeltet under.