dommertabbe
dommertabbe

Slik blir skandaledommerne straffet

Vertsnasjon Ukraina ble snytt for scoring mot England. Onsdag ble det klart at hoveddommeren og hans team ikke får dømme mer i EM.

Sverige gjorde jobben i den andre gruppespillkampen mot Frankrike, men England ledet mot Ukrainia – og dermed var de to store fotballnasjonene videre. Ukraina måtte ha to mål mot England, og en redusering kunne for alvor ha tent håpet for vertsnasjonen.

Etter 62 minutter kom muligheten, og Marco Devic grep den. Ukrania-spilleren satt ballen forbi Joe Hart, samtidig løp John Terry fortere enn beina kunne bære ham mot målstreken. Men Terry kom akkurat for sent. Mislyktes gjorde også hoveddommer, assistentdommer og måldommer. Ingen av dem så at ballen var over streken, og Ukraina fikk ikke scoringen de måtte ha.

Se situasjonen og reaksjoner fra EM-studio her:

623108

Les også: Her blir Ukraina snytt for scoring
Les også: TV 2s eksperter om mållinjedommerne: – Klarer ikke å løse sin eneste oppgave her i livet

Målteknologi uungåelig
Det har skapt enorme reaksjoner i fotballverden, og igjen er diskusjonen om innføring av målteknonlogi brennhet. FIFA-president Sepp Blatter har til og med uttalt at innføringen av målteknologien er uungåelig i fremtiden.

Les også: Sjevtsjenko gir seg på landslaget

Får ikke dømme
De ansvarlige, hoveddommer Viktor Kassai og hans dommerteam, får imidlertid sin straff. De får ikke dømme flere oppgjør i det pågående mesterskapet.

Nå beklager også UEFA situasjonen.

– Vi gjorde en feil. Jeg skulle ønske at det ikke hadde skjedd, men dommere er kun mennesker, og mennesker gjør feil, sier dommersjef i UEFA, Pierluigi Collina.

Ingen enestående situasjon
– Det har vært overraskende dårlig dømming i hele EM. Helt åpenbare situasjoner er blitt feildømt, sier Morten Langli.

Fotballeksperten fremhever særlig straffesituasjonene til Danmark mot Tyskland og Kroatia mot Spania. I tillegg har soleklare offsider ikke blitt dømt, som Italias Di Natale mot Kroatia, og Ukraina som fikk to store sjanser som følge av manglende vinking.

En av dem var situasjonen der Ukraina hadde ballen over streken og måldommeren heller ikke klarte å ta den riktig avgjørelsen.

– Jeg sier ingenting når det er tvilstilfeller, men her er det klare offsider og situasjoner som etter regelboka er straffe, sier Langli.

Etter Kroatia-Spania sa Langli i TV 2s EM-kveld at to mindre nasjoner var blitt bortdømt, men det tror han er tilfeldig.

– Jeg tror ikke at de dømmer feil med vilje. Det gjør bare dårlige, og direkte feilaktige avgjørelser. Rett og slett dårlig dømming.