Martin Ødegaard
Martin Ødegaard

Martin (13) etter Godset-debuten: – Har fått mye oppmerksomhet

Brede Hangeland er voldsomt imponert, men advarer 13-åringen og andre unge spillere mot oppmerksomhet som kommer fra agenter.

Stavanger (TV 2 Sporten): Denne uka er 48 av landets mest lovende fotballspillere samlet på Brede Hangelands gamle hjemmebane Lassa idrettspark – Vidar SKs flotte grøntanlegg.

Landslagskapteinen er hjemme i Stavanger på ferie og bidrar med råd og vink under treningssamlingen.

Advarer mot agenter
Fulham-stopperen har klare meninger om at stadig yngre spillere skaffer seg agenter som rådgivere.

– Det 13-14-åringene skal vite er at de kan klare seg veldig fint uten en agent. Det det dreier seg om i den alderen er å utvikle talentet sitt og være treningsvillig, sier Hangeland til tv2.no.

Selv slo siddisen, som fylte 31 år onsdag, gjennom i relativt voksen alder, da han gikk fra moderklubben Vidar til storebror Viking i 2001 – året han fylte 20.

– Det som foregår på banen er en ting er én ting, men rundt banen er det alt mulig annet. Agenter og proffkontrakter, raske biler og lignende. Alt det der – glem det! Det betyr ingenting, det er treningsvilje som er viktig, proklamerer landslagskapteinen for 13-14-åringene.

bilde
bilde

13-årig Godset-talent
Blant deltakerne på treningsleiren er 13 år gamle Martin Ødegaard, som tidligere i uka gjorde seg kjent ved å debutere på Strømsgodsets A-lag i en treningskamp mot Mjøndalen.

Les også: 13 år gamle Martin debuterte for Strømsgodset

– Det er mange som har gratulert meg, og jeg har fått mange nye venner på Facebook og mye oppmerksomhet, sier Ødegaard til tv2.no.

– Fra damene også?

– Ja, har vært noen damer også, men det er bare bra, gliser gutten som ikke fyller 14 før seint i desember.

– Det er veldig imponerende, en fantastisk prestasjon å ha nådd så langt så tidlig. Men det er mange år igjen og det er mange steg som skal tas før man er oppe på et godt seniornivå. Martin virker som en gløgg gutt, så det skjønner han sikkert, sier en imponert Hangeland.

Kritikk mot Jim Solbakken
Statoils talentsamling lå frem til 2010 i Kristiansund, og blant andre Ole Gunnar Solskjær deltok som trener. Norges Fotballforbund måtte tåle kritikk for at talenter som deltok på samlingen, tidlig ble plukket opp og signert av Solskjærs agentkompis Jim Solbakken.

Fotballpresident Yngve Hallèn, som også har tatt turen til Stavanger, vil ikke kommentere tilfellet Solbakken konkret, men sier:

– Vi må venne oss til at folk dukker opp der hvor det finnes en forretningsmessig gevinst. Derfor er det viktig at vi opplyser om hva slags fokus vi skal ha på sporten, i stedet for alt det som ligger rundt, forteller han.

Han mener det er vanskelig for forbundet å kontrollere agentenes kontakt med unge spillere.

– Vi kan holde en oversikt over hva som foregår på talent- og landslagssamlinger, men utenom er det opptil foreldrene og spillerne hvordan de forholder seg til det. Vi kan rådgi så godt vi kan, men det er flest hverdager hvor vi ikke er til stede, forklarer presidenten.

Det skal legges til at det er lovlig å signere kontrakter med 14 år gamle spillere og deres foreldre.

– De er gode selgere
Etter å ha holdt et foredrag for talentene som er samlet, utdyper Brede Hangeland overfor tv2.no hvorfor dette er en viktig problemstilling for ham.

– Det er vanskelig fordi agentene er gode selgere og de kan fort innbille deg om at du kan spille både her og der. Det er jo jobben deres å selge og eksportere spillere til en høyest mulig pris, sier han engasjert.

– Fotballspillere bør legge alt mulig mas om proffkontrakter og agenter bort, hvert fall for noen år, når de er så unge, følger han opp.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at Strømsgodsets stortalent vil signere for en agent. Hos familien Ødegaard har telefonen nemlig ikke ringt; foreløpig.

– Nei, ikke så vidt jeg vet, nei, sier 13-årige Martin.

– Hva syns du om at agenter knytter seg til så unge spillere som 14 år da?

– Nei, jeg vet ikke helt. Hver spiller får gjøre som han har lyst til, sier Ødegaard.

– Det er et fritt land og folk må få lov til å gå og se på noen av de beste talentene i Norge, men la nå talentene få være i fred når de er her også.