statuer_split (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)
statuer_split (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)

Rumensk gatestatue: – Jeg angrer på at jeg kom til Norge

Du ser dem hver dag i Oslos gater, men hvem skjuler seg egentlig bak maskene og hvor mye tjener de? Vi tok en runde og pratet med gatestatuene.

Av Morten Michelsen Berg

– I dag så jeg en av statuene bli truet med kniv. Han måtte flykte, forteller Gabriel Ciuru Melea (42) til tv2.no.

Rumenske Melea kom til Norge fra Italia 12. juni i år. Han forsørger tre barn og kona hjemme i Romania ved å reise rundt i Europa å være levende gatestatue.

Nå har han kommet til Norge for første gang. Og det har vært langt tøffere enn hva han hadde sett for seg.

– Noen folk sparker i koppene og gjør narr av dem. De tjener ikke like mye som før, og det har blitt en litt mer fiendtlig innstilling, forteller Elena Roxana Razmos (30) som jobber ved Uteseksjonen i Oslo.

Kampen om plassene begynner å bli tøff, og lite tyder på at det vil bli færre romfolk i bybildet i tiden som kommer.

Fredag 15. juni ble overgangsordningene for arbeidstakere fra Romania opphevet i statsråd.

Dette betyr at innvandrere fra Romania nå likestilles med andre innvandrere fra EØS-landene utenom Norden. Dermed trenger de ikke lenger søke om oppholdstillatelse. Nå rekker det å registrere seg.

– Dette var en stor nyhet hjemme i Romania i helgen, forteller Razmos.

Razmos er selv fra Romania, men har tatt utdannelse og flyttet til Norge for å jobbe som miljøterapeut. Hun prater flytende norsk og er daglig i kontakt med blant annet gatestatuer og tiggere.

Hun forteller at det nesten utelukkende er folk med rombakgrunn som er «statuer».

IKKE SKREMMENDE BRA: Gabriel har vært gatestatue i Tyskland, Belgia, Nederland, Spania og Nederland før han satte kursen til Norge. Han synes han tjener lite i forhold til hva han hadde forventet. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)
IKKE SKREMMENDE BRA: Gabriel har vært gatestatue i Tyskland, Belgia, Nederland, Spania og Nederland før han satte kursen til Norge. Han synes han tjener lite i forhold til hva han hadde forventet. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)

«Mannen med ljåen»

– De fleste er fornøyde med hvor mye de tjener. De ser at de andre som går med kopp tjener mindre, forteller miljøterapeuten.

Likevel er det mange som er frustrerte og synes det er et slitsomt liv.

– Noen venner av meg sa at jeg burde dra til Norge, for der var det mye penger å hente. Det stemmer ikke så langt. Akkurat nå angrer jeg på at jeg dro hit og jeg vil heller tilbake til Italia. Der tjente jeg 30–40 euro per dag, sier Gabriel.

Han har kledd seg ut som «Mannen med ljåen». Masken, fra «Scream»-filmene og kostymet han har kjøpt på Karl Johans gate for til sammen 800 kroner. Han har valgt kostymet fordi han tror det vekker oppsikt og gir ham oppmerksomhet. Men foreløpig med vekslende hell.

– Jeg har stått her i åtte timer, og har tjent 82 kroner.

Han rister oppgitt på hodet og er tydelig frustrert. Den ene datteren hans på 16 år er alvorlig syk hjemme i Romania. Han trenger desperat penger, som han kan sende hjem.

Han forklarer at han ønsker seg en jobb, men at det nesten er umulig å komme seg inn i arbeidsmarkedet. – Hvorfor får vi ikke tilbud om å jobbe? Vi ønsker jo å jobbe!

– Hvorfor får vi ikke tilbud om å jobbe? Vi ønsker jo å jobbe!

Posøren

På Egertorget møter vi Ionita Dorel (46). Han hadde stått i nesten ni timer. Han har sprayet jakken og buksen med gullfarge. Ansiktet er dekket med en gummimaske.

Han virker glad, men også nysgjerrig og litt skeptisk når vi stopper opp. Han drar fram legitimasjonen da vi spør om han snakker engelsk

– Very little. Italian. Problem?

Han forteller at han er fra Romania, men har bodd mesteparten av livet i Italia. Han kom til Norge for to måneder siden.

I dag har han tjent 250 kroner siden klokken 10.

GULLGLIS: Ionita poserte villig da vi spurte om å få ta noen bilder. 
 (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)
GULLGLIS: Ionita poserte villig da vi spurte om å få ta noen bilder. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)

– Folk i alle aldre kommer bort til meg. Mest barn. De synes det gøy, og kommer ofte bort for å sjekke om jeg virkelig er en statue, humrer han.

Ionita sier han trives med å være gatestatue. Han liker å være i kontakt med folk og synes det er morsomt å tøyse med publikum.

– Jeg smiler ofte under masken også.

Ekteparet

Litt lengre ned i gaten ser vi en ny statue. Caramalou Marien (43) er sprayet fra topp til tå med sølvfarge. Også han har en gummimaske. Han har stått her i fem timer.

– Jeg tjener 200–250 kroner på god dag, forteller han.

Han er engasjert når han forteller om livsituasjonen sin. Han forklarer at han har hjerteproblemer og klarer bare å stå 15–20 minutter av gangen.

Mesteparten av pengene han tjener, sendes hjem til de fire barna som går på skole hjemme i Romania.

Midt i samtalen peker han plutselig nedover i gaten og utbryter:

– Jeg og kona mi, som sitter der borte, deler alt vi får inn. Vi sparer og sender til barna våre.

GATEKJÆRLIGHET: Caramalou og Halun er gift og har tre barn. Begge livnærer seg som levende gatestatuer.  (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)
GATEKJÆRLIGHET: Caramalou og Halun er gift og har tre barn. Begge livnærer seg som levende gatestatuer. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)

– Noen ganger må vi fjerne oss

En gullfarget «statue» i kjortel og med maske sitter 20–30 meter unna. Det er Caramalous kone, Halun Geskco Manuela (40).

Vi går ned å hilser på henne også. Hun snakker kun rumensk, mens ektemannen uttrykker seg på gebrokkent engelsk, med et svært begrenset ordforråd.

Han gjør seg likevel forstått med de få ordene han kan, i tillegg til et gestikulerende og ivrig kroppsspråk.

– Vi sliter med å få nok penger til å komme oss hjem igjen til Romania denne gangen, sier han fortvilet.

Han forteller at flere av vennene hans har blitt jaget bort fordi de ikke har hatt papirer på at de kan stå der.

– Noen ganger ber de oss om å fjerne oss. De mener vi skremmer bort turistene.

OPPFØLGING: Elana Roxana Razmos er daglig i dialog med rumenere som står på gaten. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)
OPPFØLGING: Elana Roxana Razmos er daglig i dialog med rumenere som står på gaten. (Foto: Morten Michelsen Berg / TV 2)

Etter hvert dukker det opp nysgjerrige tilskuere. To gutter i 18–20 års alderen stiller seg opp ved siden av. En litt eldre herremann stopper også opp. Alle har rombakgrunn.

De forteller at det har blitt vanskeligere å tjene penger her i Norge.

– Det har blitt større konkurranse, og det er flere som gjør det samme.

Uteseksjonens Razmos sier at hun tror romfolk vil fortsette å strømme til Norge så lenge det ikke kommer noen lovendringer.

– Selv om det høres lite ut med 200–300 kroner på en dag, så er det likevel ganske mye i forhold til hva de klarer å tjene hjemme i Romania. De får i underkant av 1000 kroner i sosialstøtte per måned, forklarer hun.

Rufsete rykte på grunn av kriminelle

Razmos sier at de som allerede har vært i Norge i fem-seks år forteller at tidene har endret seg, og at det har blitt mye verre for dem nå.

– De fleste er i Norge for å skaffe seg penger på en lovlig måte, men det er noen som kommer hit for å begå kriminelle handlinger. Det ødelegger ryktet til romfolket. Det er som regel de historiene vi hører om. De som står på gaten synes også det er trist at det kommer kriminelle rumenere til Norge, mener miljøterapeuten.

Ifølge UDI har antall rumenere som har bosatt seg i Norge firedoblet seg de siste to årene.