Phelps Spitz
Phelps Spitz

Tidenes mestvinnende olympier kan gå for ti gull i London

– Jeg vil aldri vedde mot Michael Phelps, sier svømmelegenden Mark Spitz.

Mandag startar det amerikanske OL-uttaket i svømming i Omaha. Der skal det avgjøres hvilke svømmere USA stiller med på de ulike distansene i OL.

Det er et ekte amerikansk uttak: de to beste på hver distanse på dette stevnet får reise til OL - uavhengig av hva man har prestert før.

En som i aller høyeste grad har prestert tidligere er Michael Phelps. I forrige OL ble han tidenes mestvinnende olympier i etter utrolige åtte gull i ett og same OL og 14 OL-gull totalt i karrieren.

Annen motivasjon

Mark Spitz (Foto: Anonymous/AP)
Mark Spitz (Foto: Anonymous/AP)
Da slo han svømmelegenden Mark Spitz sin rekord på syv gull i samme OL fra München-lekene i 1972.

– Han gikk for å slå Mark Spitz. Han levde, pustet, sov og spiste for det i åtte år. Nå er han den jagede, sier Spitz til Fox Sports.

Les også: OL-favoritt, sexsymbol og kåret til den beste sommerkroppen

Nå har Phelps åpnet for å gå for en ny rekord. Til stevnet som avgjør hvem som får svømme for USA i London har 27-åringen meldt seg på sju distanser. Plusser man på de tre stafettene vil det være mulighet for ti løp i London for Phelps.

Det er to flere enn da han tok åtte OL-gull i 2008. Frem til nå har det vært antatt at Phelps ville velge et lettere program, med litt andre øvelser enn han hadde i forrige OL.

Teamet rundt svømmesportens superstjerne har holdt programmet hemmelig helt frem til nå. Rett og slett fordi de ikke har vært sikre på hva han skulle svømme.

– Vi ville ikke gå ut med hva han skulle svømme i tilfelle vi endret programmet, sier trener Bob Bowman vel vitende om mediekjøret en programendring ville skape.

Slet med motivasjonen
Etter OL i Beijing slet Phelps med motivasjonen, og var også involvert i mindre heldige episoder. Han ble utestengt i tre måneder av det amerikanske svømmeforbundet etter å ha blitt avbildet mens han røykte marihuana. Han har også innrømmet å ha fyllekjørt da han krasjet en bil. Lenge var det usikkert om han ville komme tilbake i toppform.

(Faksimile fra News Of The World)
(Faksimile fra News Of The World)

Derfor antok man også at han ikke ville svømme like mange øvelser i London. Å svømme så mange øvelser i et OL er utmattende. Det er forsøk, semifinale og finale i alle øvelser.

Michael Phelps er den beste. Du kan aldri avskrive han, han er en kandidat for OL-gull i alle øvelser han stiller.

Skal han ta ti OL-gull for USA må han i vannet minst 23 ganger.

I tillegg til 100 og 200 butterfly, 200 og 400 medley og 200 fri, øvelsene han vant gull på i Beijing er han nå påmeldt på 100 fri og 200 rygg. Ikke hans primære øvelser, men Phelps har spesielle kvaliteter.

– Michael Phelps er den beste. Du kan aldri avskrive han, han er en kandidat for OL-gull i alle øvelser han stiller, sier Australias landslagssjef Leigh Nugent, til avisen Herald Sun.

Setter pengene på Phelps
De fleste svømmeeksperter tror ikke at Phelps vil svømme alle øvelsene. De tror det programmet blir for tøft for Phelps.

– Personlig ville jeg ikke ha svømt så mange øvelser med den konkurransen han har nå. Jeg ville heller svømt seks øvelser og tatt seks gull, enn å svømme så mange øvelser og få med seg noen sølv- og bronsemedaljer. Jeg tror heller ikke Phelps er interessert i andre medaljer enn gull, sier Mark Spitz.

– Men jeg ville aldri vedde mot Michael Phelps når han står på startpallen, fortsetter «Mark the Shark».

Mest overraskende er det kanskje at 27-åringen har valgt å stille på 400 medley. Etter OL i Beijing uttalte Phelps at han ikke ville svømme øvelsen som er regnet for å være en av de hardeste i svømmesporten igjen.

De siste månedene har han svømt øvelsen flere ganger, noe som har vært avskrevet som et ledd i treningen. Når han nå stiller til start på øvelsen i dette stevnet er det nok noe mer enn det.

En teori er at Michael Phelps ikke vil gi japanske Kosuke Kitajima sjansen til å bli førstemann med OL-gull i samme øvelse tre OL på rad. 400 medley er en av de distansene som blir først avgjort i OL, og ligger før 100 bryst som Kitajima er storfavoritt til å vinne. Det gjør ingen andre distanser som Michael Phelps kan vinne.

Ryan Lochte og Michael Phelps (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)
Ryan Lochte og Michael Phelps (Foto: CHRISTINNE MUSCHI/Reuters)

«Superfish mot Superfish»
Siden London har dog en annen «Superfish» dukket opp. Ryan Lochte blir en stor utfordring på flere øvelser, og ingen skal si at han mangler ambisjoner.

– Dette er min tid, sier Lochte, som faktisk er eldre enn sin argeste konkurrent, men slo gjennom langt senere enn Phelps som satt verdensrekord som 15-åring.

I fjor var det Lochte som ble VM-kongen i Shanghai, da han blant annet slo Phelps på 200 medley.

Floridianeren er påmeldt i 11 øvelser, men det er nok mer å betrakte som et røykteppe for hvilke øvelser han faktisk har tenkt å svømme. Det er ikke uvanlig at svømmere melder seg på flere øvelser, i tilfelle de mislykkes i deres primære øvelse. Svømmekjennere tror det er tilfellet for både Lochte og Phelps.

Muligheten for at de begge to går for å slå Phelps sin gullrekord er likevel tilstede.

Fantastisk TV
Den største utfordringen for de begge? Hverandre. De kan møtes i seks øvelser og kan lett vinne noen øvelser hver.

– Det kommer til å bli fantastisk å se på. Jeg vet at det er ingenting Lochte heller vil enn å slå Phelps, sier Spitz.

Samtidig må de to jobbe på lag under stafettene for USA. De vil møte stor konkurranse, særlig fra de australske verdensmesterene på 4x100 fri.

Mest sannsynlig vil ingen av de to svømme alt de er påmeldt, men den første indikasjonen på hva de faktisk vil svømme i London, og hvem som er svømmekongen i 2012 får vi neste uke.