Rogge: – Ungdoms-OL bringer idretten ut til folket

IOK-president Jacques Rogge slo fast at ungdoms-OL er svært viktig for Den internasjonale olympiske komiteen (IOK). Et slikt OL bringer idretten ut til folket.

– En av våre viktigste oppgaver er å bringe idretten ut til folket og særlig til ungdommen. Derfor har ungdoms-OL stor betydning for oss, sa Jacques Rogge på en pressekonferanse i Lillehammer tirsdag.

IOK har åpnet lommeboka og skutt inn 140 millioner kroner i arrangementet, som blir noe helt annet enn Lillehammer-OL for 18 år siden.

– Det er to vidt forskjellige arrangement, ikke minst når det gjelder størrelsen. Innholdet er også annerledes. I et ungdoms-OL er det ikke bare idretten som gjelder. I dette arrangementet er også kulturen og utdannelsesaspektet viktige ingredienser.

– Derfor er det hyggelig å få et slikt arrangement til Lillehammer, for denne byen har alt, både flotte idrettsanlegg, utdannelsesinstitusjoner og mye kultur, slo Gerhard Heiberg, det norske styremedlemmet i IOK, fast.

Europa vintersportshovedstad

Lillehammer vil bli Europas vinterhovedstad og vintersportsmetropol. Derfor er det viktig for OL-byen fra 1994 å markedsføre seg gjennom ungdoms-OL i 2016.

– Målet vårt er å bli det komplette vintersportsstedet for hele Europa, sa ordfører Espen Granberg Johnsen.

Også idrettsforbundet er fornøyd med at det andre ungdoms-OL skal gå i Norge.

– Vi prioriterer å arbeide for at barn og ungdom skal holde seg lenger i idretten. Derfor hilser vi ungdoms-OL velkommen. Dessuten trenger vi både nye utøvere, trenere, ledere og funksjonærer til å dra lasset videre. Et ungdoms-OL er bra for norsk idrett, sa idrettspresident Børre Rognlien.

Inspirasjon

Både Bjørn Dæhlie og Kjetil André Aamodt, to av de største norske profilene under OL i 1994, var til stede i Lillehammer tirsdag.

– Dersom det hadde vært et OL for ungdom på min tid, ville det vært en fantastisk inspirasjon å være med på noe slikt, mente Bjørn Dæhlie.

– Det var fantastiske leker på hjemmebane. Jeg håper at de ungdommene som skal være med i 2016 får den samme opplevelsen, og kanskje blir det snart nytt OL i Norge igjen, sa Dæhlie.

Startskuddet for ungdoms-OL gikk med åpningen av den nye curlinghallen tirsdag.

– Nå håper vi at resultatet av dette skal bli at Lillehammer blir et senter for utvikling av vinteridrett for hele verden. Dette skal bli et rekrutterings- og utviklingssenter. Derfor har vi i IOK skutt 140 millioner kroner inn i disse lekene om fire år, sa Gerhard Heiberg. (©NTB)