Rogge glad for norsk OL-søknad

Jacques Rogge, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), sier til NTB at han er svært glad Norge er blant søkerne til OL i 2022.

Verdens mektigste idrettsleder var i Lillehammer tirsdag i forbindelse med åpningen av ny curlinghall, som skal brukes i ungdoms-OL om fire år, men han tok seg også noen minutter til å svare på NTBs spørsmål om den norske OL-søknaden som er på gang for lekene om ti år.

– I IOK har vi selvsagt merket oss at Norge har varslet en søknad. Det er vi glade for å fastslå, for det er alltid bra å ha sterkere kandidater på søkerlisten for ethvert OL, sier Rogge.

Både bystyret i Oslo og det ekstraordinære idrettstinget på Stjørdal sist helg gikk med stor majoritet inn for å søke OL. Nå skal søknaden utarbeides og i løpet av et års tid kommer politikerne til å ta stilling til søknaden. Dersom Norge skal bli offisiell søker, må en statsgaranti på plass.

– Jeg har stor respekt for Norge som idrettsnasjon og for norsk idrett rent generelt, sier Rogge til NTB.

Nøytral

Han vil av naturlige årsaker ikke si noe om Norges sjanser til å nå fram med en søknad, men han lar det skinne gjennom at Norge er en svært sterk kandidat.

– Jeg kan ikke si noe om de norske sjansene til å få OL i 2022. Det er mange forhold som spiller inn når den avgjørelsen skal tas. Dessuten må jeg være nøytral i den rollen jeg har, sier Rogge.

Hvis Norge blir søker til lekene i 2022, og dersom Norge skulle få disse lekene, vil det bli tredje gang Norge arrangerer vinter-OL. Første gang var i 1952 i Oslo. Deretter gikk lekene i Lillehammer i 1994, og nå kan ringen være sluttet i og med at Oslo søker igjen.

– Det er veldig bra for både Norge og IOK at Norge kommer til å søke OL igjen. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Rogge.

Han mener at god organisering og gjennomføring av ungdoms-OL i 2016 vil være med på å støtte opp om Norges OL-søknad.

Svært godt rykte

– Lillehammer og Norge har et svært godt rykte i IOK. Det hersker det ingen tvil om, for alle husker de fantastiske dagene i Lillehammer i forbindelse med OL i 1994.

– Været viste seg fra sin aller beste side. Dere nordmenn hadde også en fantastisk generasjon idrettsutøvere på den tiden.

– Norge som arrangør har et svært godt rykte, slår IOK-presidenten fast.

Det norske styremedlemmet i IOK, Gerhard Heiberg, er ikke i tvil om at de norske sjansene til å få OL i 2022 er veldig gode.

– Bare se på stemmetallene fra bystyrebehandlingen i Oslo og fra idrettens egen behandling i Stjørdal. OL-søknad ble vedtatt med overveldende flertall. Det er bra for oss. Dessuten vil folk flest ha OL. Det har jeg aldri vært i tvil om, og dette blir lagt merke til i IOK, sier Heiberg til NTB.

Han var også til stede i Lillehammer tirsdag sammen med idrettspresident Børre Rognlien. Også han benyttet sjansen til å snakke OL-søknad med IOK-president Jacques Rogge. (©NTB)