Trapattoni tror på italienske EM-sjanser

Italia viser lovende takter i fotball-EM. Trenerveteranen Giovanni Trapattoni tror de asurblå kan gå helt til topps for første gang på 44 år.

Kun én gang tidligere har Italia vunnet EM-sluttspillet i fotball. På hjemmebane i 1968 ble det italiensk triumf da Jugoslavia ble slått etter omkamp i finalen.

Italia var også i finalen i 2000, men da ble det 1-2-tap mot Frankrike etter at David Trezeguet avgjorde med sitt «golden goal» etter 103 minutters spill.

Giovanni Trapattoni er landslagssjef for Irland, men har tidligere ledet Italia (2000-2004) og flere italienske storklubber. 73-åringen mener Italia seiler opp som gullkandidat i EM i Polen og Ukraina.

– Avansementet gir selvtillit. De kjenner sine egne kvaliteter og styrker. Hvis noen av de sterke lagene ryker ut, har Italia kvalitet nok i laget til å gå hele veien, mener Trapattoni.

Han måtte se Irland bli slått ut av gruppespillet i EM etter blant annet 0-2-tap mot Italia mandag.

Kvartfinale

Oppkjøringen til EM-sluttspillet har vært alt annet enn optimal for Italia. Kampfiksingsskandalen som ryster italiensk fotball, har fått store overskrifter. I begynnelsen av EM ble det bråk da Antonio Cassano kom med noen kontroversielle uttalelser om homofili.

Men ute på banen har Italia gjort jobben. De to første kampene mot Spania og Kroatia endte uavgjort, men seieren over Irland sikret laget plass i kvartfinalen med annenplass i gruppen bak Spania.

– Det var viktig for oss å vinne. Vi skal være her til minst 24. juni, som var minimumskravet vi hadde satt for oss selv, sier Italias målvakt Gianluigi Buffon.

– Etter et gruppespill som har vært litt opp og ned, begynner en ny turnering for oss nå. Halvparten av gruppespillet var veldig bra, og den andre halvdelen var så som så, sier midtbanespilleren Claudio Marchisio.

Konkurranse på topp

I mandagens møte med Irland fikk Antonio Di Natale tillit på topp på bekostning av Mario Balotelli. Sistnevnte hadde fått mye kritikk for sin innsats i de to første kampene. Antonio Cassano ga Italia ledelsen, mens Balotelli scoret sitt første EM-mål etter at han ble byttet inn 20 minutter før full tid. Di Natale scoret i kampen mot Spania.

Dermed har alle de tre spissene i den italienske troppen scoret i mesterskapet. Landslagssjef Cesare Prandelli vet ikke hvem som skal få spille i angrep i kvartfinalen. Italia møter vinneren av gruppe D i kvartfinale søndag.

– Jeg får se hvordan de gjør det på trening. Alle er klare for å spille, sier Prandelli. (©NTB)