Kroatia satset alt og tapte på tampen

Offensive bytter og to feite sjanser sendte Kroatia nær sensasjon i Gdansk, men Jesús Navas gjorde 1-0 like før slutt og sendte Spania til EM-kvartfinale som vinner av gruppe C.

Landslagssjef Slaven Bilic manet spillerne sine til innsats og satset alt framover mot slutten, men det holdt ikke for tapre kroater. Da laget kom stadig nærmere scoring mot ballsikre spanjoler, punkterte Navas kampen – og Kroatias sluttspillhåp – etter en effektiv kontring.

– Jeg kan bare gratulere spillerne mine fordi de spilte som helter. Dessverre vant vi ikke, for vi tok ikke sjansene våre. Vi visste det ville bli langt mellom dem mot Spania, sa Bilic etter kampen.

Spania trengte kun uavgjort og baserte seg på mye ballbesittelse uten at det ga særlige sjanser til noen av lagene. Kroatia ville også gått videre med 1-1 selv om Italia vant sin avgjørende kamp mot Irland, men virket tamme før pause.

Straffesituasjon

Riktig nok kan det diskuteres om kroatene burde hatt straffe etter 27 minutter. Sergio Ramos gikk hardt inn med knottene først mot Mario Mandzukic i eget felt. Dommer Wolfgang Stark vinket spillet videre.

Det skulle ta omtrent en time før Kroatia så ut til å skjønne alvoret. Da ledet Italia 1-0, og midtbaneeleganten Luka Modric spilte opp til dans. Han serverte en krempasning til Ivan Rakitic, som fra fem meters hold headet rett på Spania-målvakt Iker Casillas.

– Jeg får flere søvnløse netter etter den sjansen. Men vi angrer ingenting, vi ga alt utpå der og vi kan gå fra kampen med hodene hevet, mente Rakitic.

Askeladdene fra øst tok over kampen noen minutter etter kjempesjansen. Ivan Perisic fikk en god mulighet etter pasning fra Mandzukic i kampens 79. minutt. Kroatene fikk også flere halvsjanser, men det var altså Spania som skulle trekke det lengste strået.

Sen avgjørelse

Den regjerende EM- og VM-vinneren hadde kun skapt én stor sjanse før innbytter Cesc Fàbregas vendte spillet på midtbanen etter 87 minutter. Han spilte lekkert igjennom Andrés Iniesta, som var uegoistisk alene med Stipe Pletikosa og serverte Navas for åpent mål. Derfra fikk høyrevingen en enkel jobb.

– Det var en tøff kamp, og de spilte godt. Det var vanskelig å trenge gjennom forsvaret deres. Vi ønsker å gå for seier i hver kamp, for det er det vi tror på, sa målscoreren.

Spania fikk en ny mulighet like etter, mens Kroatia aldri fikk scoringen de trengte for å ta seg videre på Italias bekostning. Italienerne slo Irland 1-0 og ble nummer to i gruppen. Spania toppet og møter toeren i gruppe D i kvartfinalen. (©NTB)