Kroatia Spania Navas Corluka
Kroatia Spania Navas Corluka
spania000000
spania000000
SPANIAMAAL
SPANIAMAAL
casillas
casillas

Her hindrer Jesús et kroatisk mirakel

Kroatia var nære å ta ledelsen og ble snytt for straffe. To minutter senere scoret Navas for Spania.

Kroatia - Spania 0-1

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter.

Spania slet i perioder stort mot Kroatia. De seiersvante spanjolene hadde ballen mye, men klarte ikke spille seg frem til de helt store sjansene.

I en kamp der begge visste at de mest sannsynlig var ute om de tapte var det Kroatia som måtte vinne. Spania var videre med uavgjort uansett.

Det preget kampen utover i kampen. Første omgang var det ikke mye som skjedde. Spania trillet mye ball, og virket engstelige da de angrep kroatene. Den siste forløsende pasningen manglet.

Kroatia var derimot meget farlige på kontringer, og skapte de største sjansene da sjansene først kom utover i andre omgang, uten at de fikk uttelling.

– Jeg kan bare gratulere spillerne mine fordi de spilte som helter. Dessverre vant vi ikke, for vi tok ikke sjansene våre. Vi visste det ville bli langt mellom dem mot Spania, sa Bilic etter kampen.

Spanias rutinerte keeper Iker Casillas holdt først Spania inne i kampen, etter at Modric sendte et fantastisk innlegg i retning hodet til Rakitic måtte Casillas trå til.

– Jeg får flere søvnløse netter etter den sjansen. Men vi angrer ingenting, vi ga alt utpå der og vi kan gå fra kampen med hodene hevet, sa Rakitic.

Like stabil var ikke Casillas etter 86 minutter da han feilberegnet en corner. Spania kan nok takke Sergio Busquets gode grep om Vedran Corlukas trøye for at han ikke enkelt kunne heade ballen i åpent mål.

– Det er et klart straffespark. Om han ikke blir holdt nede så ville Corluka scoret, sier Morten Langli i TV 2s EM-kveld og også Phil Thompson var helt enig.

Kroatia
  Spania Navas Corluka
Kroatia Spania Navas Corluka

TV 2 Play: Se EM-kveldpanelet diskutere situasjonen

I steden var det Spania som utnyttet at Kroatia sendte alle mann i angrep. De store rommene gjorde det mulig for Spania å prikke pasningene som tidligere i kampen hadde truffet flere motspillere enn medspillere, og plutselig var Andres Iniesta og Jesus Navas alene med Stipe Pletikosa. Dermed endte Jesus Navas alene opp foran åpent mål og kunne enkelt score.

Nok en gang var det små marginer som skilte i dette EM.

– Marginaleavgjørelser går i mot det lille laget igjen. I går var det Danmark som ble snytt for straffe, da hadde Tyskland vært i kjempetrøbbel, i dag var det Kroatia og da hadde Spania vært i enda større trøbbel, sier Morten Langli.

Med fem minutter igjen å spille kunne Spania vært ute av EM, i steden beholder de favorittstempelet.

Kroatiske fans stoppet kampen
Kort tid etter at kampen kom i gang fans fyrte kroatiske fans nok en gang opp bluss på stadion, til tross for Slaven Bilics bønn om at de måtte oppføre seg på tribunen.

Røyken la seg over Iker Casillas sin målgård, og dommeren stoppet kampen for å vurdere situasjonen. Etter et kort avbrekk var kampen igang igjen.

spa000000
spa000000

Elleve minutter ut i kampen fikk Spania kampens første mulighet, da Silva spilte Iniesta vakkert gjennom, men den lille tuppen fra spanjolen ble enkelt reddet av Pletikosa i Kroatia-buret.

Fernando Torres fikk tillit som spiss, og etter omtrent 20 minutt viste han hvorfor. Han driblet seg fri nede på dødlinjen, og i mangel på spanske alternativer foran boksen valgte spissen å avslutte hardt fra spiss vinkel. Målvakt Pletikosa har ingen problem med å skyte.

Spania etablerte et visst trykk i denne perioden, og hadde også et par halvfarlige skudd fra distanse før Pranjic fikk Kroatias første mulighet. Kranjic fikk ikke trykk i skuddet fra 16 meter, og dermed kunne Casillas redde enkelt.

Stygg Mandzukic-takling
Mario Mandzukic har imponert for Kroatia, og har scoret tre mål så langt i turneringen. Det hadde tydeligvis Sergio Ramos fått med seg. Han gikk inn med knottene først mot stjernespissen på kanten av 16-meteren og var heldig som ikke fikk minst frispark i mot. Han var nok på ballen, men Kroatia raste mot dommeren i ettertid.

TV 2 Play: Se taklingen her

Ramos
Ramos

Ingen av lagene var særlig risikovillige i tiden frem mot pause. Et tap ville være skjebnesvangert for begge.

I starten av andre omgang var det Spania som så farligst ut, men de slet med å slå den gode forløsende pasningen.

Plutselig viste Luka Modric hvorfor han er en av fotball-europas mest ettertraktede spillere. Et fantastisk innlegg fant en umarkert Rakitic som headet hardt mot mål. Kun en god redning av Spanias målvakt Iker Casillas hindret at Kroatia tok ledelsen. Kampens største sjanse.

croatia000000
croatia000000

Kroatia giftigst i andre omgang
Spania hadde mye ball utover i omgangen, men det kunne nesten se ut som om de spanske spillerne var preget av stundens alvor. De normalt sett så pasningssikre spanjolene klarte ikke å prikke pasningene på deres sedvanlige måte. Samtidig var Kroatia farlig frempå ved et par anledninger.

Etterhvert var det Kroatia som stod for de største muligheten. Med 13 minutter igjen å spille fikk Perisic skyte fra hjørnet av 16-meteren, og Casillas måtte gi retur. Heldigvis for Spania var det en av deres spillere som fikk klarert.

I visse øyeblikk viste spanjolene prov på kvaliteten de besitter. Cesc Fabregas var livlig etter at han kom inn, og med sju minutter igjen å spille sender han Iniesta igjennom, men vinkelen blir for skrå og Pletikosa ordner opp. Kort tid etterpå tester Jesus Navas Pletikosa litt mer, men den kroatiske keeperen får bena sammen før ballen sniker seg mellom.

Med kort tid igjen fikk Kroatia en kjempesjanse etter et hjørnespark. Corluka er høyest og først, men blir holdt nede av Busquets. Casillas feilberegner og er sjanseløs om den hadde gått inn, men heldigvis for han gikk hodestøtet over. Der kunne Kroatia ha tatt ledelsen.

Med bare tre minutter igjen lykkes Spania endelig å lure det kroatiske forsvaret på en kontring. Andres Iniesta ble lekkert spilt gjennom, og han serverte Jesus Navas som enkelt kunne sette ballen i mål på åpen goal.

På overtid fikk Spania en kjempesjanse, men Negredo klarte ikke servere sine lagkamerater, og dermed ebbet det ut på 1-0 til Spania.

Lagene:
Kroatia (4-2-3-1): Pletikosa - Vida, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic - Srna, Modric, Pranjic - Mandzukic
Spania (4-3-3): Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Iniesta, Torres, Silva

Før kampen:
Kroatia og Spania går begge til den avgjørende kampen i EMs gruppe C med vissheten om at dersom de vinner kampen, så vinner de også gruppen.

Italia håper også på at det blir en vinner i kampen, ettersom det vil gjøre at de går videre - såfremt de gjør jobben selv mot Irland.

Det spekuleres også i om Kroatia og Spania vil gå for uavgjort. Blir det 2-2 i kampen vil begge lagene være sikret avansement, selv om Italia skulle slå Irland, og havne á poeng. Da vil Kroatia og Spania være best på den interne tabellen de tre lagene i mellom.

Les også: Torres: – Slutt å sutre, Italia!

Kroatia-trener Slaven Bilic har gjort noen få endringer på laget. Domagoj Vida kommer inn for Ivan Perisic, og Srna skyves opp til en mer offensiv posisjon på banen.

Han er fullt klar over alvoret før kampen starter.

– Dette er den viktigste kampen i vår generasjon. Spillerne vet hva de må gjøre, sier Bilic, som hevder Kroatia ikke vil spille på resultatet.

Spanias startet turneringen uten en etablert spiss i rekkene. Cesc Fabregas ledet rekkene, og scoret mot Italia, men mistet etter det plassen til Fernando Torres.

Torres Fabregas (Foto: PATRIK STOLLARZ/Afp)
Torres Fabregas (Foto: PATRIK STOLLARZ/Afp)

Torres scoret to mål mot Irland, og den utskjelte Chelsea-spissen beholder plassen i laget før kampen Spania ikke har råd til å tape. Å spille på resultatet blir ikke aktuelt, skal vi tro stjernespissen.

–– Vi ønsker å vinne, og det ønsker Kroatia også. Klart at kampen kan ende uavgjort, men i fotballen er det jo slik at ingenting er avgjort på forhånd, sier Torres.