Tysk kontringsfotball knuste Danmarks EM-drøm

Danmark hang lenge med mot Tyskland, men fikk en sur kveld søndag. Lars Benders 2-1-mål satte et definitivt punktum for danskenes EM-deltakelse, mens tyskerne avanserte som gruppevinner.

Fotball-EMs gruppe B var vidåpen før de siste to kampene selv om tyskerne var klare favoritter til å nå en kvartfinale. Danmark visste at laget trengte poeng for å komme seg videre, og selv om de lenge holdt 1-1 endte kvelden i tårer.

Statistisk sett har Danmark et svært godt tak på naboen fra sør, men et offensivt og kontringssterkt tysk lag gjorde Morten Olsens menn slitne. Særlig i første omgang hadde tyskerne et klart overtak.

– Det er ergerlig. Det var to dumme mål. Men vi vet at de er gode på slike angrep, så det er vår egen feil, sa Danmarks midtbanemann William Kvist.

Thomas Müller fikk kampens to første sjanser, men et dårlig innstilt sikte og et tigersprang av Stephan Andersen hindret tidlig ledelse.

Tyskland tok likevel føringen før 20 minutter var spilt. I sin 100. landskamp åpnet Lukas Podolski scoringskontoen. Han fikk ballen fra Mario Gómez etter et innkast og hamret den inn fra midt i Danmarks 16-meter.

– Det var innkast, og to berøringer senere lå den i nettet, sa en skuffet Kvist, som selv var uheldig i forkant av det avgjørende målet ti minutter før slutt.

Svarte med luftstyrke

Men danskene ante råd og svarte raskt. Da de ikke kunne slå tyskerne langs bakken, ble dødballene viktige. 23 minutter var spilt da Lars Jacobsen slo en corner mot Nicklas Bendtner langt bak i feltet. Den høyreiste spissen headet til Michael Krohn-Dehli, som forlenget ballen rett i mål bak en sjanseløs Manuel Neuer.

Danmark kunne likevel føle seg heldige som gikk til pause med 1-1. Tyskerne produserte flere halvsjanser mot tampen av omgangen. To sleivspark av Mario Gómez og Sami Khedira fra gode posisjoner var blant beholdningen.

Danskene gikk ut noe mer defensivt etter hvilen, men kom raskt til den første største sjansen. Etter fem minutter fikk Jakob Poulsen ballen fra Bendtner og sendte den i stolpen og ut fra 20 meter.

Deretter ventet noen tamme minutter der tyskerne hadde god kontroll, mens danskene jaget imellom. Men da Portugal tok ledelsen mot Nederland i Kharkiv, måtte danskene framover. Nettopp dét ga tyskerne muligheten til å kontre inn seieren.

Benders første

Den tyske maskinfotballen kjennetegnes av at det går svært hurtig i lengderetningen. Det gjorde det da Mesut Özil fikk føre ballen og slå mot Miroslav Klose etter 79 minutter.

Ballen gikk forbi både spissveteranen og en klønete Kvist, men på bakerste stolpe kom Bender og løp inn 2-1. Det var Leverkusen-backens første landslagsmål.

– Uavhengig av målet var dette spesielt, for det var også min første kamp fra start for Tyskland. Vi jaktet det andre målet, og jeg var litt heldig som fikk det. Jeg er ikke vant med å være i den posisjonen, men det føltes godt, sa Bender.

Med 2-1 virket oppgaven umulig for de rødkledde, som brått trengte to scoringer. De klarte de ikke, og dermed gikk Tyskland videre til kvartfinale med tre strake seirer. De møter Hellas i Gdansk fredag. (©NTB)