hvoernorge
hvoernorge

Danskene sikre på seier mot Tyskland: – Hvor er Norge?

TV 2s Davy Wathne har loddet stemningen hos kjepphøye danske fans.

Danmark-Tyskland (20.45)

Se kampen direkte på TV 2 og tv2sumo.no

(Lviv/Bergen TV 2 Sporten): 19 år og 357 dager etter at Danmark sensasjonelt slo Tyskland 2-0 og vant EM-finalen i 1992 møtes de to nasjonene til nok et avgjørende EM-oppgjør.

De danske supporterne som har tatt turen til Lviv blir ikke enige om sluttresultatet, men er enige om en ting - danskene går videre.

– 1-0. Det er bombesikkert, sier en danske.

En annen tror på hjelp fra Nederland, og at det holder med uavgjort for Danmark. De aller mest optimistiske tror på dansk storseier.

– Danmark vinner 3-0. To mål fra Bendtner og ett fra Krohn-Dehli, sier en dansk supporter som kanskje er litt farget av målscorerne så langt i EM.

Til TV 2s reportasjeteam med Davy Wathne i spissen har de feststemte danskene et spørsmål:

– Hvor er Norge? Hvor er Norge? Hvor er Norge? synger de.

Se dansker i feststemning i videovinduet øverst i saken.

Tyske favoritter
Tyskerne er store favoritter i internasjonale media, men det var de også på Ullevi i Göteborg den gangen danskene ble europamestere. Det er heller ikke den eneste gangen Danmark har slått overmakten i en avgjørende kamp.

I VM i 1986 måtte danskene slå Vest-Tyskland for ikke å ryke ut fra gruppespillet. Også den gangen vant de 2-0. De to kampene snakkes det langt mer om i Danmark enn da Vest Tyskland slo de rødhvite 2-0 under EM i 88.

– Vi kan se tilbake på EM-finalen i 1992 og det kan gi motivasjon til at vi kan gjøre det igjen, sier danskenes stjerneangriper Nicklas Bendtner.

Alle gangene har Tyskland vært favoritter. Det skremmer likevel ikke tyskernes kaptein, Philipp Lahm, fra å legge ytterligere press på sine lagkamerater.

– Jeg er sikker på at vi vinner, og at vi går videre fra gruppespillet med ni poeng, sier backen til Bild am Sonntag.

Taper Tyskland kan de faktisk risikere å ryke ut av mesterskapet, om Portugal slår Nederland. Det gjør at tyskerne neppe tar for lett på oppgaven.

Les også: Slik avgjøres gruppe B

Philipp Lahm (Foto: EMPICS Sport/Pa Photos)
Philipp Lahm (Foto: EMPICS Sport/Pa Photos)

Frykter Bendtner
Philipp Lahm advarer mot nettopp Nicklas Bendtner.

– Danmark er vanskelig å møte. De er godt organiserte, og på topp har de Nicklas Bendtner som er en veldig farlig spiss med mye internasjonal erfaring.

Les også: Joachim Löw: – Danskene kan skape en sensasjon

Bendtner har hatt et godt mesterskap så langt, med to scoringer mot Portugal, men havnet i trøbbel etter at han viste frem en sponsorlogo på trusen da han scoret mot Portugal.

UEFA sin offisielle index over spillerprestasjoner er Arsenal-spissen som var utlånt til Sunderland forrige sesong rangert som nummer åtte.

Indexen, som tar høyde antal gode og dårlige avleveringer, vellykkede og dårlige taklinger, plassering på banen, mål og assist med mer, avslører at Russlands Alan Dzagojev har vært aller best så langt.

Mannen danskene frykter mest før dagens oppgjør, turneringens toppscorer, Mario Gomez tar plass på sjetteplass på indexen.

Mario Gomez Nicklas Bendtner
Mario Gomez Nicklas Bendtner

– Fantastisk avslutter
Gomez er ikke den som er mest involvert i spillet, noe han har mottatt kritikk for, men hans tre scoringer så langt i mesterskapet taler for seg selv.

Les også: Gómez har hatt ballen i 22 sekunder - har scoret tre mål

– Mario er en fantastisk avslutter, og har alle kvalitetene som skal til for å bli turneringens toppscorer, sier Philipp Lahm om sin lagkamerat i både Bayern München og på det tyske landslaget.

Den tidligere danske landslagsspissen Ebbe Sand er ikke i tvil om at Mario Gomez er mannen som må stoppes skal Danmark ha en sjanse mot sitt naboland i sør.

– Han trenger ikke være med i spillet hele tiden, men i boksen har han noen livsfarlige bevegelser som setter han i posisjon til å score, sier Sand som nå er angrepstrener på det danske landslaget.

Gomez er ifølge den tidligere Schalke-spilleren en spiller man aldri kan slippe blikket av.

– Selv om han ikke har ballen er han hele tiden mentalt til stede, og klar til å ta sjansene han får, sier Sand til sporten.dk.

De færreste tror Danmark har en sjans mot et Tyskland mange regner som en av de heteste favorittene til å vinne EM, men det trodde man ikke i 1992 heller.

Den gang het målscorerne John «Faxe» Jensen og Kim Vilfort. Nå henger mye på kontroversielle Nicklas Bendtner.