Seier kanskje ikke nok for Italia

Italia vil ikke snakke høyt om det, men seier mot Irland i fotball-EM mandag er kanskje ikke nok for å gå til kvartfinalen. Marerittet fra 2004 lusker i bakgrunnen.

Italienerne har spilt 1-1 i begge sine to første kamper mot Spania og Kroatia i gruppe C. Mandag venter allerede utslåtte Irland. Her er ingenting annet enn seier og tre poeng godt nok for Azzurri-leiren. Men holder det til avansement?

Høyst trolig vil det gå veien for Cesare Prandellis lag med fem poeng. Likevel kan ikke et scenario der Spania og Kroatia spiller 2-2 eller andre uavgjortresultater med større sifre, utelukkes. I så tilfelle går spanjolene og kroatene videre uansett hvor stor Italias seier blir mot irene. Ved poenglikhet er det innbyrdes oppgjør som avgjør.

Italienerne vet godt hvordan det kjennes å ryke ut på denne måten. I 2004 glapp kvartfinalen etter at Sverige og Danmark spilte 2-2 slik at begge lag gikk videre på Italias bekostning. Også da var det på forhånd klart at det resultatet ville være fatalt for Italias sjanser.

– Ingen unnskyldninger

Både den spanske og kroatiske leiren har gått ut og lovet at ingen av lagene vil satse på et resultat alle italienere frykter som mest. Prandelli ønsker heller ikke å legge vekt på marerittscenarioet.

– Vi må vinne vår kamp og vil i så fall fortjene å avansere. Vi kan ikke tenke på det som skjedde for åtte år siden og med det se etter unnskyldninger. Spania har alltid bydd på gode kamper, og alle vil slå dem ut, så hvorfor skal de tenke på noe annet enn å vinne nå, spør den italienske landslagssjefen.

Heller ikke midtbanespiller Claudio Marchisio frykter det som venter mandag: – Vi har troen, hvis ikke ville det vært meningsløst å spille kamper. Kroatia er et godt lag, men jeg mener Spania er favoritt i den kampen.

– Vår livs kamp

Spania-trener Vicente del Bosque har gitt uttrykk for at han vil starte med et så sterkt lag som mulig. Det spanske laget vil nesten garantert gå videre som gruppevinner også ved et uavgjortresultat.

Kroatene må spille sin beste kamp noensinne for å tukte Spania. Det mener den kroatiske landslagssjefen Slaven Bilic før stormøtet.

– Alt jeg kan si er at vi må spille vår beste kamp i våre liv. Vi har fortsatt en realistisk sjanse til å gå videre. Jeg håper vi har hellet på vår side, sier Bilic. (©NTB)