Wayne Rooney kan sende England videre i kveld. (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
Wayne Rooney kan sende England videre i kveld. (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Wayne Rooney endelig kampklar for England - drømmer om EM-triumf

– England bør alltid være med å kjempe om troféer, sier stjernespissen.

Wayne Rooney har gått glipp av Englands to første EM-kamper som følge av suspensjonen han fikk etter det røde kortet han pådro seg mot Montenegro i oktober i fjor.

England har kommet seg gjennom med fire poeng etter uavgjort mot Frankrike og seier over Sverige. Dermed ligger laget godt an til å kvalifisere seg til kvartfinalen før den avgjørende kampen mot Ukraina.

Kampklar
Det til tross for at stjernespilleren ikke har kunnet bidra. Nå gleder han seg til å gå utpå banen for de hvite.

– Spillerne har gjort en god jobb for å sette oss i posisjonen vi er i nå. Forhåpentlig kan jeg bidra til at vi går videre, sa Rooney på en pressekonferanse søndag.

– Det har vært vanskelig å se på fra tribunen. Når jeg spiller føler jeg at jeg kan gjøre noe, endre kampens gang. Fra tribunen kan jeg ikke gjøre noen ting.

Wayne Rooney kunne fort gått glipp av hele EM. Den opprinnelige suspensjonen etter den stygge taklingen var på tre kamper. England anket, og fikk dommen ned i to kampers karantene. Det er hele grunnen til at han fikk være med i den engelske troppen, tror Manchester United-spilleren.

– Om det var en tre kampers suspensjon, ville jeg mest sannsynlig ikke vært her, sier han ærlig.

– Det som skjedde var en tabbe. Jeg har sagt unnskyld, betalt prisen og sonet straffen min. Jeg har ingen problemer med temperamentet og holdningene mine nå, hevder han.

Les også: Røde Rooney stoppet ikke England
Les også: Rooney vil be om nåde hos UEFA

Håper på EM-jubel
Nå håper han å kunne hjelpe England til det som ville være en overraskende EM-triumf. De fleste eksperter har avskrevet England, som ikke har vunnet et internasjonalt mesterskap siden VM på hjemmebane i 1966.

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker hevdet da Roy Hodgson tok ut sin landslagstropp at dette var den svakeste engelske troppen på mange år. Den tidligere Everton-spilleren er ikke enig.

– England er en massiv fotballnasjon som ikke har prestert opp til sitt potensial de siste tretti årene, men jeg håpar vi kan klare det i år, sier Rooney.

– Vi trenger å vinne troféer, og forhåpentlig kan vi klare det i år. Om ikke så har vi en ung gruppe spillere som bare kan bli bedre i årene som kommer.

Går for seier
I siste kampen mot Ukraina på tirsdag må Ukraina vinne for å gå videre. England kan klare seg med ett poeng, men laget fra balløya vil ikke gå for uavgjort, hevder angriperen.

– Vi kommer til å gå for å vinne, som vi har gjort i de andre kampene, sier Wayne Rooney.

Få oversikten: Slik går de ulike lagene videre i EM

Sjansene bør være betydelig styrket med en spillesugen Rooney tilgjengelig. Spørsmålet er bare hvem Roy Hodgson skal sette ut av laget. Mot Sverige scoret og imponerte både Andy Carroll og Danny Welbeck på topp for England.

Å holde superstjernen Rooney ute av laget er det likevel tvilsomt om noen av de klarer.