hodgsonspionasje copy (Foto: DARREN STAPLES, © MDJ)
hodgsonspionasje copy (Foto: DARREN STAPLES, © MDJ)

FA etterforsker spionskandale i den engelske leiren

Svenske journalister spionerte på England og avslørte Roy Hodgsons taktikk.

Det engelske fotballforbundet FA har iverksatt full etterforskning etter at svenske journalister fikk fullt innsyn i Englands taktiske forberedelser før EM-kampen mot Sverige.

Slik kunne journalistene avsløre viktige detaljer om Englands lagsoppstilling og taktikk – opplysninger som ble gitt videre til det svenske fotballforbundet.

Svenskene visste blant annet at Andy Carroll kom til å starte kampen på topp for å utnytte svenskenes svakhet i eget luftrom. De visste også at Alex Oxlade-Chamberlain kom til å sitte på benken, skriver The Mail on Sunday.

Brukte kikkert
Svenska Dagbladets sportssjef Ola Billger satt på hotellrommet sitt i fjerde etasje da han innså at han fra vinduet kunne se rett gjennom et utildekket takvindu i et møterom England-leiren disponerte på samme hotell.

– Jeg hentet kikkerten min og sammen med en kollega kunne jeg se på i rundt 40 minutter gjennom takvinduet, sier Billger til The Mail on Sunday.

– Vi kunne ikke høre hva som ble sagt, men det var opplagt at England snakket om hvordan de skulle forsere det svenske forsvaret og hvordan Sverige ville angripe ved hjelp av cornere, sier Billger.

Les også: Matchvinner Welbeck til TV 2: – Stolt og beæret

Ringte fotballforbundet
På videoklipp og tavler kunne svenskene se Englands lagoppstilling, med Carroll på topp og Oxlade-Chamberlain på benken.

Journalistene innså at de hadde en kjempesak og ringte det svenske fotballforbundet for en kommentar. De delte også informasjonen de hadde fått med forbundet.

– Rene Almqvist, det svenske fotballforbundets taktiske direktør, var meget fornøyd med informasjonen, særlig den som gjaldt lagoppstillingen, sier Billger.

Les også: England vant etter vakker Welbeck-scoring

Kaller engelskmennene «nisser»
I et intervju med sin egen avis forteller Billger hva han tenkte da han forsto hva han kikket på.

– Dette er jo en meget bra historie, tenkte jeg først, men så tenkte jeg at det var interessant rent kunnskapsmessig. For det tredje begynte jeg jo å lure på hva slags nisser det er som ikke passer på å beskytte sin egen briefing. De burde visst at det bodde journalister her, sier Billger.

For det tredje begynte jeg jo å lure på hva slags nisser det er som ikke passer på å beskytte sin egen briefing.

Som kjent endte kampen med 3-2-seier til England og EM-exit for Sveriges del.

– Jeg tror ikke resultatet kunne blitt så mye annerledes, Sverige er ikke mye bedre enn dette. Jeg tror ikke at vår informasjon hadde noe å si, sier Billger.

Les også: Her klikker Zlatan på Hart

Nå skal FA etterforske sikkerhetsbristen for å hindre at det samme skal kunne skje igjen foran møtet med Ukraina, skriver engelsk presse.

Se England-Ukraina på TV 2 (HD) og TV 2 Sumo tirsdag kl. 20.45.