Kombinertlandslaget hopper i høyden

Første første gang på 10 år forsøker landslaget i kombinert seg på systematisk høydetrening. Målet er at det skal ha effekt fram mot VM i Val di Fiemme til vinteren.

De er godt i gang med sesongens første høydeopphold i Park City, USA.

I opp mot 3000 meters høyde prøver Mikko Kokslien og de andre landslagsløperne en ny retning foran kommende sesong.

I tillegg til junisamlingen i USA skal til også til høyden i Italia i oktober.

Ikke på 10 år har det vært drevet tilsvarende systematisk høydetrening blant kombinertutøverne.

Avgjørende

– I et hardt presset budsjett vil denne satsingen være en betydelig kostnad for vår del. For at vi skal henge med de andre store nasjonene mener vi at en slik økt satsing vil være viktig, og kanskje avgjørende for at vi skal kunne være med å kjempe om edelt metall til vinteren, sier sportssjef Sverre Rotevatn.

Høydetrening er velkjent i flere utholdenhetsidretter. For kombinert har det vært en utfordring å finne steder hvor utøverne kan hoppe ved siden av langrennstreningen, men sportssjef Sverre Rotevatn og landslagssjef Kristian Hammer har funnet en optimal løsning for begge oppholdene. I Italia til høsten vil blant annet utøverne prøve ut VM-bakken i Val di Fiemme. I Park City benytter laget OL-bakken fra 2002.

Det var i sesongoppkjøringen til OL i Salt Lake City at det var gjort et tilsvarende forsøk på høydetrening, dette vi si 10 år siden.

Utøverne har igjen halvannen uke av oppholdet i Park City i Utah, USA. Stedet var sentralt under vinterlekene for 10 år siden. Her boltrer utøverne i et fantastisk treningsparadis omgitt av naturskjønne områder.

– Vi gjør alt i nært samarbeid med Olympiatoppen, sier sportssjef Sverre Rotevatn.

Nysgjerrig

Utøverne og den sportslige ledelsen er selvfølgelig nysgjerrig på effekten.

– Dette blir spennende erfaringer for hver enkelt av utøverne, og vi ser fram til hvordan dette vil slå ut til vinteren. Målsettingen er å sette høydetrening mer i system og få det inn som en naturlig del av sesongopplegget. Det er viktig å ta nye grep, og jeg har god tro på at høydetrening kan hjelpe oss ytterligere framover. Til våren kommer vi til å evaluere satsingen der vi tar en beslutning om vi går samme vei mot OL i Sotsji, sier Rotevatn.

Jan Schmid og Magnus Moan står over høydeoppholdet. Schmid er opptatt med eksamen i juni, mens Moan er i gang med opptreninga etter en akillesoperasjon. (©NTB)