FAMILIEHYGGE: Anne Grete, elgen Svea, Sveas første kalv Svevin og schäferhunden Chika. Bildet er fra 17. mai feiringen på Langedrag i fjor vår. (Foto: Gro Saugerud/PRIVAT)
FAMILIEHYGGE: Anne Grete, elgen Svea, Sveas første kalv Svevin og schäferhunden Chika. Bildet er fra 17. mai feiringen på Langedrag i fjor vår. (Foto: Gro Saugerud/PRIVAT)

Elgen Svea bor, spiser og sover med Anne Grete (33)

Viltfødt elgkalv har utviklet en helt unik relasjon til sin egen dyrepasser. Les den utrolige historien!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den morløse elgkalven Svea er født ute i det fri, men kom to dager gammel til naturparken Langedrag i Buskerud. Der møtte den sitt livs store kjærlighet: Dyrepasser Anne Grete Lindvik.

Den helt spesielle historien om en liten familie bestående av en 33 år gammel kvinne, en tam elg, en schæferhund og etter hvert to små elgkalver begynte for tre år siden.

Dramatisk start på livet

I mai 2009 da Lindvik, som er dyreansvarlig ved naturparken kjent fra en rekke TV-programmer på begynnelsen av 2000-tallet, ble kontaktet med forespørsel om hun ville ta imot en morløs elgkalv. – En slik relasjon mellom elg og menneske vil jeg påstå er helt unik – også i verdenssammenheng, seier Gro Saugerud til tv2.no.

LES OGSÅ: Løpsk elg skutt fra bolighus i Trondheim

– Etter mange vurderinger frem og tilbake bestemte vi oss for at vi ville gjøre et forsøk på å redde den lille kalven. Hun var blitt funnet forlatt i skogen av et jaktlag, nyfødt og enda våt, forteller Lindvik til tv2.no.

Elgkalven, som senere skulle få navnet Svea, hadde akkurat sett moren sin bli jaget innover i skogen av en løshund. Hun kom aldri tilbake.

Sover side om side

I samarbeid med resten av gjengen på Langedrag fulgte Lindvik kalven minutt for minutt den første tiden. Ikke et sekund skulle hun være alene.

LES OGSÅ: Ben Arne fikk hakeslepp da han så denne videoen

– Svea ble fraktet hit fra Vikersund, og fikk plass i den 175 mål store elginnhegningen her på Langedrag. Hun fikk eget hus, godt leie med flis og halm, melk hver tredje time og noen av de ansatte sov med henne hver natt, forteller Lindvik.

Men det var kaldt i fjellet, og den vesle elgen måtte bruke mye energi bare på å holde varmen. Da bestemte Lindvik seg for å ta med seg Svea inn i sitt eget hjem.

– Der fikk han selskap av schæferen Chika og Anne Grete selv. Det ble fyrt i peisen og Svea og Anne Grete sov side om side på madrass i stua, forteller Gro Saugerud til tv2.no. Hun er vertskapsansvarlig i naturparken på Langedrag.

PÅ SKITUR: Som familier flest drar også Anne Grete, Svea og Chika på søndagsturer i skog og mark. (Foto: Gro Saugerud/PRIVAT)
PÅ SKITUR: Som familier flest drar også Anne Grete, Svea og Chika på søndagsturer i skog og mark. (Foto: Gro Saugerud/PRIVAT)

Valgte Anne Grete som mamma

I løpet av kort tid utviklet forholdet mellom den unge elgen og dyrepasser Anne Grete seg på en måte man trolig aldri før har sett mellom en elg og et menneske.

LES OGSÅ: Elg skapte togkaos i Oslo

– Plutselig en dag skjedde det. Anne Grete var borte noen timer og da hun kom tilbake spratt Svea opp, lagde lokkelyder og begynte å sutte på armer, kinn og overalt hvor hun kom til, forteller Saugerud.

Ifølge henne er dette en atferd man vanligvis ser hos alle dyreunger som har vært borte fra mamma'n sin en stund.

– Vi tolket det slik at Svea der og da valgte Anne Grete som sin mamma, sier Saugerud.

– Spisset ørene og travet mot henne

På de tre årene som er gått siden Svea kom til Langedrag har hun selv rukket å bli en voksen elgmamma med to egne kalver.

LES OGSÅ: Fikk elg på 300 kilo gjennom frontruta

– Da hun fikk kalvene var vi redde for at Anne Gretes tid med Svea kanskje ville være over. Utrolig nok gjorde hun bekymringene våre til skamme, og relasjonen ble bare enda sterkere, forteller Gro Saugerud til tv2.no.

Etter den andre kalvefødselen sto Svea nede ved skogkanten. Da hun hørte stemmen til Anne Grete spisset hun ørene og løp rett mot henne.

– Det var utrolig. Med lokkelyder, spissede ører og i fullt trav forlot hun kalven og begynte å slikke Anne Grete i stedet, sier Saugerud.

Saugerud som selv har mangeårig erfaring med dyr har aldri hørt om lignende historier.

– En slik relasjon mellom elg og menneske vil jeg påstå er helt unik – også i verdenssammenheng, seier Gro Saugerud til tv2.no.