Neppe straffesak mot Armstrong

Lance Armstrong kan bli fratatt sine sju Tour de France-titler, men det innledes neppe straffesak mot ham, sier en professor i idrettsrett.

Washington Post og flere andre amerikanske medier meldte onsdag at USAs antidopingbyrå har skrevet til Armstrong og informert om at blodprøver tatt av ham i 2009 og 2010 tyder på ulovlig blodmanipulasjon.

– Alle Tour de France-titlene settes på spill, og han risikerer å miste dem. Derimot er han ikke i fare for straffeforfølgelse. Dette handler først og fremst om hans rykte, sier Michael McCann til AFP. Han er professor ved Vermont-universitetet.

Selv om USADA har anmeldt Armstrong til domsutvalget for doping, er det lite sannsynlig at amerikanske myndigheter gjenåpner etterforskningen av den tidligere supersyklisten. To års etterforskning endte i februar med at det ikke ble reist tiltale.

– Jeg tror den muligheten er over, sa McCann.

Blodprøvene som er grunnlag for saken ble tatt etter at Armstrong gjorde comeback, flere år etter at han vant Tour de France for siste gang. Han ble nummer tre i rittet i 2009 og nummer 23 året etter.

Siden han la opp igjen i fjor, har Armstrong drevet med triathlon. Anmeldelsen fra USADA fører til at han er suspendert fra all idrett med øyeblikkelig virkning, og han må oppgi planene om å delta i Nice Ironman 24. juni. Hans mål for sesongen var Ironman-VM i Hawaii i oktober.

USADA hevder å ha vitner om at Armstrong og fem andre personer tilknyttet hans lag, blant dem legen Michele Ferrari og direktør Johan Bruyneel, deltok i en sammensvergelse med dopingformål i årene 1998 til 2011.

Armstrong benekter alle anklager om doping og mener seg utsatt for en «vendetta».