Sjansesløsende Italia ga bort seieren

Andrea Pirlo viste veien mot EM-kvartfinale med et flott frisparkmål, men brente sjanser og svakt markeringsspill av Italia lot Kroatia gå av banen med 1-1 torsdag.

Mario Mandzukic scoret to mål i åpningskampen mot Irland, og heltestatusen hans ble ikke mindre under kampen mot italienerne. Han hamret inn sitt tredje EM-mål etter 71 minutter og holder liv i Kroatias kvartfinaledrøm.

– Jeg må gratulere laget mitt med viljen og karakterstyrken som skulle til for å komme tilbake. Vi hadde store problemer med Balotelli og Cassano i første omgang fordi vi slet på midtbanen, men vi justerte strategien i annen omgang og kom sterkt tilbake, sa Kroatias landslagssjef Slaven Bilic.

Igjen startet han med åtte av spillerne som spilte fra start på Ullevaal i 1-1-kampen mot Norge rett før EM.

Italia var favoritt før kampen i gruppe C, og de blåkledde var også sjefer offensivt med en enorm mengde muligheter. Men det nytter ikke med ineffektive spisser. Av og på-spilleren Mario Balotelli fikk et par gode muligheter det første kvarteret, men mislyktes. Manchester City-rebellen var tidvis god, flink til å skaffe offensive frispark, men gikk nok en gang målløs av banen.

Heller ikke Claudio Marchisio eller Antonio Cassano hadde stilt siktet riktig mot Stipe Pletikosas mål. Førstnevntes langskudd etter en halvtime strøk tverrliggeren. Deretter brente Juventus-spilleren en dobbeltsjanse etter at han fint hadde kommet seg alene med Kroatias sisteskanse.

Pirlo-perle

De siste 10 minuttene av første omgang artet seg faktisk som en ren italiensk sjansekanonade. Både Marchisio og Cassano brente gode sjanser alene med en dyktig Pletikosa. Da var det også fortjent at italienerne tok ledelsen til slutt. I det 39. minutt tok Pirlo oppstilling til frispark rundt 20 meter fra mål. Ballen skrudde han elegant over muren og inn i korthjørnet. Den kroatiske målvakten var sjanseløs.

Italienerne hadde kun tidvis sluppet motstanderen til i første omgang, men etter pause var mye av den offensive gnisten borte. Et kroatisk mål lå i luften, og faren for at egen sjansesløsing kunne straffe Italia ble stadig større.

Så skjedde også da Ivan Strinic slo et strøkent innlegg over den italienske stoppertrioen i kampens 72. minutt. Mandzukic lå på motsatt side av feltet og vaket på offsidegrensen. Da Italias nummer 3, Giorgio Chiellini, forsøkte å heade ballen i stedet for å ta ham ut, ble Kroatias-spissens jobb enkel: Han tok ballen pent ned og dunket den via stolpen og inn til 1-1. Og vill kroatisk jubel på tribunene i Poznan.

– Dette handler ikke om meg, men om laget, sa «Super-Mario» etter sitt tredje EM-mål.

Italiensk nedtur

Unødvendig entusiastiske ble fansen da de kastet bluss inn på banen i målfeiringen, akkurat som ved de tre scoringene i åpningskampen mot Irland. To ganger så dommer Howard Webb seg nødt til å stanse kampen i korte perioder, og Kroatia må regne med strenge reaksjoner fra UEFA.

Likevel var det de hvit-og-rødrutede som kunne le sist torsdag kveld. Kroatia ligger godt til med fire poeng fra to kamper. Italia har to etter sine 1-1-oppgjør. Cesare Prandellis menn trenger hjelp fra Spania og må slå Irland i siste kamp for å ta seg til sluttspillet.

– Dette var en misbrukt mulighet. Baklengsmålet burde vært unngått, og vi manglet besluttsomhet og kaldblodighet foran mål. Spillerne sto iallfall på helt til slutt, og vi tror fortsatt på egne evner, sa Prandelli. (©NTB)