Johan Buyneel og Lance Armstrong (Foto: PETER DEJONG/Ap)
Johan Buyneel og Lance Armstrong (Foto: PETER DEJONG/Ap)

– Armstrong-sjef stod bak omfattende dopingmisbruk

Den profilerte sykkelmanageren Johan Bruyneel risikerer utestengelse på livstid etter svært alvorlige anklager.

Det ble denne uken kjent at Lance Armstrong får rettet nye, alvorlige dopinganklager mot seg.

Den syvdobbelte Tour de France-vinneren har måttet leve med påstander om misbruk av prestasjonsfremmende midler i flere år, men har aldri testet positivt for slike substanser, og de fleste som har gått ut mot Armstrong tidligere har ikke vært regnet for å være særlig troverdige vitner.

Antidopingbyrået aksjonerer
Denne gangen er det imidlertid sterkere krefter som står bak et forsøk på å felle amerikaneren, for nå har antidopingbyrået i hjemlandet, USADA, anmeldt Armstrong for blodmanipulasjon ved hjelp av EPO eller blodoverføring, basert på prøver tatt i 2009 og 2010.

Mellom 1999 og 2005, da Armstrong tok rekordmange seire i Tour de France, var det Johan Bruyneel som var hans manager i US Postal og Discovery Channel.

Suksessmanager
Belgieren var også med på laget da Armstrong gjorde comeback i Astana i 2009, og ble siden med videre til Team RadioShack året etter, der han fortsatt er lagets manager.

Kort fortalt har Bruyneel vært ved Armstrongs side i hele glansperioden, og sammen med anklagene mot Armstrong rettes det også særdeles kraftige beskyldninger mot Bruyneel.

LES OGSÅ: Johan Kaggestad: Armstrong var min helt, men er det ikke lengre

Omfattende dopingmisbruk
Ifølge Cyclingnews.com anklager USADA Bruyneel for oppbevaring og distribusjon av ulovlige substanser, og for å ha stått bak en omfattende konspirasjon for å dekke over misbruket. Dersom han blir funnet skyldig i anklagene, kan det gå mot utestengelse på livstid, skriver USADA i brevet som ble sendt til alle de impliserte.

Ifølge byrået har flere ryttere vitnet om at Bruyneel har utviklet treningsprogrammer tilpasset bruk av EPO, og at han også har instruert rytterne om hvordan de skulle bruke det forbudte stoffet.

Blodoverføringer, testosteron og veksthormoner
Det samme er tilfellet for treningsprogrammer tilpasset blodoverføringer, og Bruyneel skal ifølge anklagene også ha sørget for at disse blodoverføringene ble gjennomført.

Antidopingforbundet gir seg ikke med dét, for de skriver også at mange medlemmer av US Postal- og Discovery Channel-lagene har fortalt at rytterne brukte testosteron både gjennom piller, injeksjoner og plasterlapper, i tillegg til veksthormoner, og at det hele ble distribuert av den samme Bruyneel.

Får fortsette foreløpig
Ved en eventuell dom vil Bruyneel i tillegg til Lance Armstrong også kunne få selskap av flere leger, som navngis som Pedro Celaye, Luis Garcia del Moral og Michele Ferrari.

Armstrong er allerede suspendert fra all idrett inntil videre, men så har foreløpig ikke skjedd med Bruyneel, og verken UCI eller Team RadioShack har kommentert om en eventuell midlertidig utestengelse er på trappene.