Varela berget Ronaldo

Innbytter Silvestre Varela berget superstjernen Cristiano Ronaldo fra å bli syndebukk. 27-åringen trengte tre minutter på banen for å fikse 3-2-seier mot Danmark.

Ronaldo bommet og bommet, og han ville neppe sovet godt om Portugal hadde avgitt poeng onsdag. Nicklas Bendtner, som alltid scorer mot Portugal, utnyttet Ronaldos sløsing og nikket inn to mål da Danmark hentet opp 0-2 og holdt uavgjort til bare noen minutter sto igjen.

Varela kom inn i det 84. minutt. Tre minutter senere gjorde han som Ronaldo på et innlegg fra Fábio Coentrão. Han bommet regelrett på ballen, men fikk et forsøk til og klemte den i hjørnet. Dermed kunne han juble over å ha skapt nytt liv for Portugal i «dødens gruppe».

– Dette var en lagseier. Vi kjempet helt til siste minutt og viste stor tålmodighet, sa matchvinneren.

– Vi kontrollerte kampen på 2-1, og utligningen var ufortjent. Mot slutten viste laget sin karakterstyrke og identitet, sa Portugals landslagssjef Paulo Bento.

Samtidig ble veien videre mye vanskeligere for danskene.

– Skuffelsen er enorm. Kanskje var vi heldige da vi vant mot Nederland, men i dag var vi uheldige. Det er en fryktelig måte å miste poeng på, sa Danmarks landslagssjef Morten Olsen.

Pepe og Hélder Postiga scoret da Portugal tok to måls ledelse i første omgang, begge etter at danskene ikke hang med på hvasse innlegg mot nærmeste stolpe.

Bendtner skapte ny spenning med et offsidemål rett før pause, hans femte på fem landskamper mot Portugal. Han gjorde også 2-2 ti minutter før slutt, men han måtte for første gang gå av banen som taper etter en kamp mot portugiserne.

Ronaldo-misser

Ronaldo scoret 60 mål på 55 kamper for Real Madrid denne sesongen, men i landslagstrøye er målteften som blåst bort. Onsdag kom han til flere store sjanser, de to største på stillingen 2-1 i annen omgang.

I det 50. minutt fikk Ronaldo gå alene nesten fra midtstreken, og de ansvarlige for UEFAs liverapportering var så sikre på scoring at det kom opp «3-1 ved Ronaldo» på mesterskapets offisielle side. Men Ronaldo brukte for lang tid på å føre ballen, ble nesten løpt opp og avsluttet svakt slik at Stephan Andersen reddet.

I det 78. minutt hadde Ronaldo en enda større sjanse til å punktere kampen da han igjen kom alene gjennom. Denne gang hadde all verdens tid, men skjøt tre meter utenfor.

Rett etter dukket Bendtner opp i enden av et perfekt innlegg fra høyreback Lars Jacobsen. Han vant luftduellen med Pepe og nikket ballen i hjørnet til 2-2.

Straffet

Danskene innledet kampen best, men akkurat som Sverige mandag ble de straffet for ikke å beskytte første stolpe godt nok på corner fra venstre. Pepe gjorde i det 24. minutt et smart løp og styrte Miguel Velosos serve knallhardt i mål med hodet.

12 minutter senere doblet portugiserne ledelsen da gode Nani kom til innlegg fra høyre. Han sentret flatt mot nærmeste stolpe, der spissen Helder Postiga var ett skritt foran Simon Kjær og sparket ballen opp i nettaket.

Danskene raste på det tidspunkt mot dommer Craig Thomson, som lot Raúl Meireles bli på banen da midtbanespilleren i det 29. minutt viljehandset for å hindre at Nicklas Krohn-Dehli kom alene gjennom på en kontring.

Thomson valgte nok feil farge i den situasjonen, selv om TV-bildene tydet på at det lange framspillet ellers ville truffet Krohn-Dehli i ryggen.

Feil gjorde dommeren også da Bendtners første mål ble godkjent. Spissen dro nytte av offsideposisjon da Lars Jacobsen slo inn mot lengste stolpe. Krohn-Dehli nikket ballen tilbake over keeper, og Bendtner kunne stange den i tomt bur. (©NTB)