Mario Balotelli (Foto: STR/Afp)
Mario Balotelli (Foto: STR/Afp)

Sjekk hvilket navn Balotelli skal ha på EM-drakten

Skal spille med sitt egentlige etternavn på drakten under EM-sluttspillet.

Kampfiksing foran mesterskap har rystet Italias fotballandslag flere ganger, men de asurblå har stått samlet i stormen og sikret suksess. Både foran VM i 1982 og 2010 dominerte de negative overskriftene. I 1982 var til og med han som skulle bli VM-helt, Paolo Rossi, involvert.

Han var egentlig utestengt i tre år, men rakk VM da straffen ble redusert. Han hevdet sin uskyld og gikk fra synder til nasjonal helt med sine seks mål i cupspillet da Italia vant verdensmesterskapet.

LES: Italias statsminister foreslår fotballstopp
LES: Politiet ransaket Italias EM-leir

Balotelli vil bruke fødenavnet
I 2006 ble Italia igjen rammet av en stygg kampfiksingssak. Storklubben Juventus ble degradert, mens andre som Fiorentina, Lazio og Milan ble ilagt poengstraffer. På mesterlig vis sto landslagsspillerne samlet. Frankrikes Zinedine Zidane ble utvist for springskalle da Italia under Marcello Lippis ledelse ble verdensmestere for fjerde gang. Igjen hadde stjernene fra støvellandet reist seg fra skandale til suksess.

Så er spørsmålet om Cesare Prandelli klarer å samle troppene og lede Italia til topps i EM for første gang siden 1968. Han har også langt mer sportslige utfordringer. Hvordan skal han egentlig takle urokråken Mario Balotelli?

– Jeg er lei av de samme spørsmålene om disiplin. Jeg ønsker bare å hjelpe landet mitt til å gjøre et bra EM, sier Balotelli selv.

UEFAs offisielle turneringsliste viser at den 21 år gamle Italia-spissen er registrert med «Barwuah Balotelli» på drakten. Det er ikke uten grunn. Balotellis fødenavn er Mario Barwuah. Han tok senere navnet til sine fosterforeldre. Under EM ønsker han å hedre sine ghanesiske røtter.

Mario Balotelli (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)
Mario Balotelli (Foto: CHRISTIAN HARTMANN/Reuters)

LES: Hamrén: – Vi drømmer om EM-medalje
LES: Slik blir fotball-EM på TV 2

Kroatia vil overraske
Spørsmålene er mange rundt Spania. EM-stjernen fra 2008, David Villa, mangler i angrepet. Han er bare én av sju spillere som har scoret hattrick i et EM-sluttspill. Barcelona-profilen ble skadd i vinter og rekker ikke sluttspillet. Det gjør heller ikke stopperen Carles Puyol. Det er to tunge frafall hos nasjonen som har vunnet de to siste store fotballmesterskapene.

Trapattoni kan glede seg over at flere av de skadde spillerne ble klar i tide. Irene måtte gjennom omspill mot Estland for å ta seg til mesterskapet i Polen og Ukraina. Det vil være en stor overraskelse om de tar seg videre fra gruppe C.

Siste laget i gruppen er Kroatia, treerne fra VM i 1998. Landslagssjef Slaven Bilic råder over flere Premier League-profiler som Luka Modric, Niko Kranjcar og Nikica Jelavic, men det blir likevel vanskelig å slå ut ventede toppnasjoner som Italia og Spania.

– Vår mål er å overraske favorittene Spania og Italia. Det er alltid et lag som overrasker, og jeg tror det kan være oss denne gangen, sier spissen Eduardo Da Silva. (©NTB)